lupa x
user

Metoda z ČVUT by mohla pomoci k lepší archivaci dokumentů i k odhalení padělků

Metoda z ČVUT by mohla pomoci k lepší archivaci dokumentů i k odhalení padělků

07.10.2022 , Aktualizováno 06.10.2022

Redakce

Pomoci při odhalování padělků digitálních fotografií, v archivaci dokumentů i rostlinném výzkumu by mohla nová metoda, kterou vyvinuli experti z ČVUT. V postupech pro ověření originálních autorských tisků tým z elektrotechnické fakulty (FEL) využil vlastností hyperspektrální kamery a následného zpracování obrazu. Za FEL to dnes uvedl Radovan Suk v tiskové zprávě zaslané ČTK. Hyperspektrální kamera umí zaznamenat kompletní spektrum dopadajícího světla na každém pixelu. Poskytuje tak velmi podrobné informace o snímaném objektu.

Metoda z ČVUT by mohla pomoci k lepší archivaci dokumentů i k odhalení padělků

Foto: Shutterstock

Podle ČVUT jde o průlomovou metodu k prokazování autorství v umělecké fotografii. V době digitální fotografie je totiž obtížné prokázat, že jde o skutečně autorský tisk – každý si může vytisknout fotku na jakékoliv tiskárně. Zároveň může nový postup posloužit i v jinde, třeba v archivnictví a dalších oborech, kde je třeba dlouhodobě zachovat dokumenty v dobré kvalitě.

Pro archivní tisky se převážně využívají světlu a UV záření odolné inkousty na bázi pigmentu. Velmi často jsou však z finančních důvodů nahrazovány nebo falšovány barvami, které mají nižší, v průměru čtvrtinovou odolnost proti vyblednutí a jsou pro archivaci nevhodné,“ uvedl za výzkumný tým Petr Páta. Rozeznat ale pouhým okem rozdíl mezi tiskem na bázi pigmentu a jeho levnější variantou na bázi barviv je často obtížné i pro odborníka. Naše metoda představuje jednoduchý nástroj pro jejich jednoznačné rozlišení,“ dodal Páta, který je zároveň děkanem FEL.

V případě potenciálu k využití u autorských tisků pak vědci v současnosti spolupracují na dalším výzkumu se společností FOMEI. Ta se zaměřuje mimo jiné právě na fototisk. Sběratelé umění rozšiřují své sbírky o digitálně tištěné fotografie a požadují k nim certifikát potvrzující autorství, unikátnost či limitovanost dané série a potvrzení dlouhodobé obrazové stálosti. Pokud takový certifikát pravosti chybí, je to první signál k opatrnosti,“ sdělil za firmu Jan Kaiser. Navrhovaná metoda může odhalit nasazení papírů a inkoustů s nízkým archivačním potenciálem nebo naopak jak autorovi snímku, tak majiteli fotografie potvrdit dlouhodobou stálost, tedy velmi pomalé stárnutí,“ vysvětlil Kaiser, který na výzkumu spolupracuje.

Podle ČVUT by tzv. metoda hyperspektrálního zobrazování mohla v budoucnu pomoci i při sledování rostlin vystavených stresu. Dokáže totiž rozlišit zdravé rostliny od těch napadených škůdcem či trpících nedostatkem vody a živin. Odborníci popsali, že stres se u rostlin projevuje změnou fyzikálních vlastností, jako je třeba spektrální odrazivost, což umí kamera zaznamenat.

Tým v současnosti ověřuje možnosti nasazení metody i v dalších oborech vědy a průmyslu.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka