lupa x
user

Organizace zasažené energetickou krizí můžou využít crowfunding

Organizace zasažené energetickou krizí můžou využít crowfunding

10.10.2022

Redakce

Podnikatelé, živnostníci či sportovní kluby mají jako předloni v době výrazných koronavirových omezení možnost získat i v současné energetické krizi pomoc v podobě příspěvků od drobných dárců. Využití takzvaného crowfundingu, při němž větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce, nabízí například portál Hithit.

Organizace zasažené energetickou krizí můžou využít crowfunding

Foto: Shutterstock

Mezi prvními se do programu Hithit Energie zapojilo Divadlo v Řeznické v Praze. Bohužel činnost divadla je nyní ohrožena, a proto zkoušíme vícezdrojové financování a věříme, že nás v tom naši věrní diváci a fanoušci divadla nenechají, a tuto divadelní sezonu díky pomoci všech zvládneme,“ uvedla v tiskové zprávě Yvetta Srbová, ředitelka divadla, které fanoušky žádá o 150.000 korun.

Program má zjednodušená pravidla. Není nutné, aby tyto projekty měly video či nabízely širokou paletu odměn. Podnikatelé zasažení energetickou krizí potřebují rychle zaplatit provozní náklady, ne vymýšlet kreativní odměny,“ řekl Aleš Burger, jeden ze zakladatelů Hithitu. Úspěšně skončené projekty pak mohou mít peníze na účtu do 14 dnů.

V roce 2020 Hithit spustil kampaň Antivir pro živnostníky, kteří v důsledku nemoci covid-19 a vládních opatření museli dočasně skončit s podnikáním. V tomto programu poslali lidé více než 28 milionů korun 313 projektům. Podobný program na podporu podnikatelů a firem měl také portál Fundlift.

Malým a středním firmám mají s vysokými cenami energií pomoci vládní opatření v podobě zastropování cen. Firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí budou mít cenový strop stanovený na 80 procentech nejvyšší spotřeby za posledních pět let. U plynu se bude zastropování týkat kromě domácností také firem s roční spotřebou do 4200 MWh.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka