lupa x
user

Hovory na tísňovou linku: hlavní roli hraje čas

Hovory na tísňovou linku: hlavní roli hraje čas

31.10.2022

Redakce

Linka 155 je jedním z národních čísel tísňového volání. Je bez předvolby, zdarma a při její aktivaci z kteréhokoli místa České republiky se dovoláme na operační středisko zdravotnické záchranné služby v příslušném kraji. Pojďme se nyní podívat na to, jak takový hovor na tísňovou linku vypadá.

Hovory na tísňovou linku: hlavní roli hraje čas

Záchrana lidských životů je hlavním posláním systému naší zdravotnické péče a svědčí o tom i stále propracovanější systém spojení veřejnosti se záchrannými složkami. V roce 2016 byla v České republice spuštěna aplikace Záchranka, která po stisknutí takzvaného nouzového tlačítka automaticky vytáčí tísňovou linku 155 a současně odesílá záchranářům zprávu s polohou uživatele. Aplikace podle signálu GPS dokonce sama rozezná, pohybujeme-li se na horách, a v případě ohrožení života odešle nouzovou zprávu i horské službě v dané oblasti. Je plně funkční na území Česka, Maďarska a Rakouska a nevyžaduje připojení k internetu.

Po zavolání na linku 155 je pro pracovníka, který hovor přijímá (takzvaný call-taker), důležitá především adresa, kam má sanitka přijet. Bezprostředně po zjištění adresy je na místo události vyslána jedna či více posádek, případně letecká záchranná služba. Call-taker mezitím zjišťuje podrobnosti o potížích pacienta a celou situaci koordinuje.

Pokud volá o pomoc svědek nějaké nehody či úrazu, call-taker zůstává v závažných případech po celou dobu jízdy sanitky na telefonu s volajícím a naviguje ho při poskytování první pomoci. Mnohdy je pomoc, kterou volající za instruktáže poskytne, zcela zásadní, protože při záchraně života hraje hlavní roli čas.

„Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje přijme více než 6 tisíc hovorů měsíčně. Vozidlo krajské záchranky vyjede k zásahu v průměru každých 9 minut. Její výjezdové skupiny jsou 24 hodin denně připraveny poskytnout přednemocniční neodkladnou péči,“ popisuje mluvčí pardubické záchranky Alena Kisiala. Na každé směně je přítomno pět operátorů, přičemž jeden řídí výjezdové skupiny v rámci Pardubického kraje, druhý komunikuje s posádkami a zajištuje lůžko v nemocničním zařízení a zbývající tři specialisté přijímají na lince 155 příchozí hovory.

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje využívá při poskytování přednemocniční neodkladné péče také leteckou záchrannou službu blízkých krajů, konkrétně Olomouckého, Jihomoravského, Královehradeckého a Kraje Vysočina, a Leteckou službu Policie České republiky. Do sféry její působnosti patří i aktivity jako realizace akreditovaných vzdělávacích programů pro zdravotníky nebo školení první pomoci pro laickou veřejnost.

 

Foto: Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje

Hlavní stránka