lupa x
user

Kraj dá Středočeskému inovačnímu centru přes 33 mil.Kč na program mobility vědců

Kraj dá Středočeskému inovačnímu centru přes 33 mil.Kč na program mobility vědců

03.11.2022

Redakce

Středočeský kraj dá Středočeskému inovačnímu centru (SIC) na vědecký výzkum a inovace přes 33 milionů korun. Příspěvek půjde na takzvaný program mobility MERIT, který podporuje výzkumné aktivity a vzdělávání vybraných výzkumníků v oblastech, jako jsou biotechnologie a biomedicína nebo laserové a kosmické technologie. Do Středočeského kraje díky programu zamíří 30 zahraničních vědců. Žádost dnes projednali krajští radní, přidělení peněz ještě musí potvrdit zastupitelé, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Kraj dá Středočeskému inovačnímu centru přes 33 mil.Kč na program mobility vědců

Foto: Shutterstock

„Podpora vědeckého výzkumu a inovací, využití vědeckých výsledků středočeským firmami a nasazení v běžném životě patří od počátku našeho působení v čele Středočeského kraje k prioritám,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN). SIC získalo téměř 90 milionů korun z evropského dotačního programu Horizon Europe. O grant se ucházelo 116 subjektů z celé EU, SIC skončilo na čtvrtém místě.

Díky pětiletému programu do Středočeského kraje zamíří 30 vědců z celého světa. Zabývat se budou vývojem nových léčiv nebo studiem vesmíru a budou moci využívat výzkumnou infrastrukturu kraje, například nejsilnější laser na světě. „Znalosti a zkušenosti zahraničních vědců budou čerpat nejen středočeské vědecké instituce, malé a střední firmy, ale i zapojené středočeské střední školy, kde doktorandi budou po část svého pobytu i vzdělávat naše studenty,“ doplnila hejtmanka.

SIC je v Česku doposud druhým úspěšným žadatelem v této výzvě. „Naposledy uspěl s programem SoMoPro Jihomoravský kraj v roce 2015 a od té doby Česká republika v roli koordinátora podobného programu nebyla. Společně s námi uspěl v této výzvě i Fyzikální ústav Akademie věd a oba programy budou probíhat paralelně,“ uvedla manažerka programu MERIT Martina Vycudilíková.

Celkové náklady na projekt jsou 152,5 milionu korun, dotace z Horizon Europe činí 60 procent, Středočeský kraj kryje 22 procent, zbytek nákladů uhradí hostující výzkumné organizace.

Do programu je zapojeno 15 středočeských výzkumných organizací. Jde například o laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Astronomický ústav nebo několik ústavů biomedicínského a biotechnologického centra Biocev.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka