lupa x
user

Centrála pro boj s terorismem a kyberkriminalitou obsadila většinu pozic

Centrála pro boj s terorismem a kyberkriminalitou obsadila většinu pozic

25.11.2022 , Aktualizováno 24.11.2022

Redakce

Nový policejní útvar pro boj s kyberkriminalitou, extremismem a terorismem, který by měl začít fungovat od ledna příštího roku, má už většinu míst obsazených. Ze 152 pozic pro policisty je jich zaplněno 127. Poslancům to na jednání sněmovního bezpečnostního výboru řekl náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Tomáš Kubík. Útvar vznikl v létě vyčleněním dvou struktur z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Centrála pro boj s terorismem a kyberkriminalitou obsadila většinu pozic

Foto: Shutterstock

Nová Národní centrála pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou (NCTEKK) má vzniknout proto, aby policie mohla lépe reagovat na rychle se vyvíjející trestnou činnost, a to jak v kybernetickém prostoru, tak i v terorismu a extremismu. Jejím ředitelem se 15. října stal Břetislav Brejcha, který dříve působil jako náměstek ředitele Národní protidrogové centrály. Náměstkem pro kybernetickou kriminalitu byl jmenován dosavadní ředitel stejné sekce v NCOZ Said Urban.

Náměstka ředitele pro terorismus a extremismus zatím policie nevybrala, podle Kubíka by výběrové řízení mohlo být vyhlášeno na jaře příštího roku. Nyní se podle něj připravuje strategie centrály a také plán akcí.

Pod Urbana by měl spadat odbor kybernetické kriminality, pod druhého náměstka odbory náboženského a politického terorismu a extremismu, odbor zbraní a nebezpečných materiálů a také národní kontaktní bod pro terorismus. Organizaci nová centrála podle Kubíka převzala ze struktur NCOZ.

NCOZ se po rozdělení bude specializovat už jen na organizovaný zločin a závažnou hospodářskou trestnou činnost a korupci. Policejní prezident Martin Vondrášek v červnu při oznámení změn řekl, že další dělení si už nedokáže představit, sekce totiž spolu podle něj těsně souvisejí.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka