lupa x
user

Pardubický kraj chce vybudovat Pardubické inovační centrum

Pardubický kraj chce vybudovat Pardubické inovační centrum

25.11.2022

Redakce

Pardubický kraj chce výrazně změnit způsob využití areálu Ke Tvrzi v Pardubicích, kde dnes stojí dětský domov. Mimo jiné v něm má být nová budova, v níž bude fungovat Pardubické inovační centrum. Pod jednou střechou v něm mají sídlit a poskytovat veřejnosti své služby Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK), CzechInvest, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje nebo Krajská hospodářská komora Pardubického kraje. Uvedl to v tiskové zprávě Michele Vojáček z kanceláře hejtmana.

Pardubický kraj chce vybudovat Pardubické inovační centrum

Foto: Shutterstock

Zájemci o poradenství najdou v inovačním centru všechny důležité organizace a informace k rozvoji svého podnikání. „Pardubické inovační centrum bude propojovat místní firmy, nabízet zájemcům školení, vzdělávání, pomoc s marketingem i metodické vedení od zkušených mentorů. Ve srovnání s jinými kraji není v našem regionu doposud vytvořené kvalitní prostředí, v němž by taková instituce mohla fungovat. Cílem kolegů z oblasti rozvoje a inovací je, aby se to změnilo a Pardubické inovační centrum se do pár let stalo třetí nejvýznamnější institucí svého druhu v České republice,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Náklady na vybudování nového centra a jeho vybavení se odhadují na 221 milionů korun. Kraj předpokládá, že na ně získá evropskou dotaci 62 milionů korun. Na většinu provozních nákladů si má inovační centrum v budoucnu vydělat samo. Veřejnosti by mělo sloužit od roku 2027. V současné době kraj nechává zpracovat projektovou dokumentaci. Připravuje žádost evropskou o dotaci do Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost prostřednictvím programu Integrované územní investice hradecko-pardubické aglomerace (ITI).

Kraj je jediným vlastníkem areálu Ke Tvrzi o rozloze 9300 metrů čtverečních. Současný objekt dětského domova chce hejtmanství zbourat a vybudovat nový, kam se zařízení přesune. V areálu vznikne rovněž objekt sociálních služeb pro lidi se zdravotním postižením a internát.

Pardubice (ČTK)

Hlavní stránka