lupa x
user

Plzeňské městské drony stále častěji pomáhají záchranářům u požárů či nehod

Plzeňské městské drony stále častěji pomáhají záchranářům u požárů či nehod

30.11.2022

Redakce

Desítky výjezdů na pomoc složkám integrovaného záchranného systému (IZS) mají za sebou letos drony plzeňské organizace Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně (SIT). Plzeňští dronaři jsou v ČR průkopníky ve spolupráci se záchranáři. Loni se jako první jednotka dronařů stali oficiální součástí IZS. Bezpilotní letouny pomáhají v krizových situacích, například při rozsáhlých požárech, pátracích akcích či rizikových hromadných akcích. Nejčastěji ale asistují policii u vážných dopravních nehod. Počet událostí, k nimž vyjíždějí, stále roste, řekl ředitel SIT Luděk Šantora.

Plzeňské městské drony stále častěji pomáhají záchranářům u požárů či nehod

Foto: Shutterstock

Zatímco loni měli dronaři SIT 26 výjezdů pro IZS, z toho bylo 12 k dopravním nehodám, letos je to už 71 výjezdů, z toho 27 k vážným nehodám, řekl ředitel Drony SIT Josef Navrátil. Plzeňské drony pomáhají u událostí v celém Plzeňském kraji.

„Nastavené spolupráce si velmi vážíme, je to pro nás velký přínos, zejména při bezpečnostních opatřeních při hromadných akcích nebo u vážných dopravních nehod. Je to moderní technologie a efektivní nástroj, který nám pomáhá při plnění služebních úkolů a povinností,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Drony povolává policejní dispečink zejména k hromadným nebo smrtelným nehodám. „Přijdeme na místo a začneme snímat zájmové území. Data pak přeneseme do aplikace, v níž si policisté mohou na centimetry přesně měřit a pracovat s různými vrstvami. Mohou také zobrazit dopravní značení nebo názvy ulic,“ popsal Šantora.Tato metoda se zatím používá paralelně se standardním postupem, kdy policisté měří místo pomocí kolečka a zakreslují údaje manuálně. Do budoucna se podle Šantory předpokládá, že moderní technologie tento úkol zcela převezmou.

Drony SIT vyvíjejí i vylepšení pro efektivnější spolupráci. Mohou tak například pracovat i v noci. „Vyvinuli vlastní přísvit, takže ani tma je při výjezdech nelimituje. Aplikaci pro dopravní policii navíc budou dál vylepšovat. Chtěli bychom, aby s daty mohli dál pracovat třeba i soudní znalci ve svých softwarech,“ řekl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Odborníci také pracují na rozšíření aplikace, do níž zasílají video z dronu v reálném čase, což pomáhá policejním jednotkám přímo v akci. „Pro větší efektivitu chceme do aplikace přidat mapu, do níž se budou propisovat souřadnice snímaných objektů.“ řekl Navrátil. Specialisté také pracují na robotickém psu, který má pomáhat IZS. „Aktuálně vyvíjíme LED přísvit. Policisté a hasiči by jej uvítali pro lepší orientaci v tmavých prostorech, přičemž na trhu není nic, co by vyhovovalo technickým požadavkům. Čeká nás vlastní vymodelování, vytisknutí a spájení veškerých hardwarových součástek dohromady,“ dodal Navrátil.

Plzeň (ČTK)

Hlavní stránka