lupa x
user

List The Guardian oznámil, že jej zřejmě zasáhl hackerský útok

List The Guardian oznámil, že jej zřejmě zasáhl hackerský útok

22.12.2022 , Aktualizováno 21.12.2022

Redakce

Britský deník The Guardian oznámil, že od úterního večera čelí závažnému technologickému "incidentu", který považuje za kybernetický útok. Zasáhl části technologické infrastruktury a některé služby mediální společnosti, ale neovlivnil publikování na internetu a tvorbu materiálů. Zaměstnanci listu musejí pracovat z domova.

List The Guardian oznámil, že jej zřejmě zasáhl hackerský útok

Foto: Shutterstock

Zpravodajské organizace po celém světě jsou pravidelným terčem kybernetických útoků. Mediální společnost se domnívá, že se pravděpodobně jedná o takzvaný ransomwarový útok. Při nich hackeři získají přístup do počítačového systému pomocí programu, který zašifruje data, a za jejich odblokování požadují výkupné.

„Jak všichni vědí, v posledních 24 hodinách došlo k vážnému incidentu, který zasáhl naši IT síť a systémy. Domníváme se, že se jedná o ransomwarový útok, ale nadále zvažujeme všechny možnosti,“ uvedly šéfka mediální skupiny The Guardian Anna Batesonová a šéfredaktorka listu Katharine Vinerová.

„Pokračujeme v globálním publikování na našich webových stránkách a v aplikacích, a přestože jsou zasaženy některé naše interní systémy, jsme přesvědčeni, že zítra budeme moci publikovat v tisku,“ stojí v prohlášení.

Společnost pracuje na řešení incidentu, v průběhu dne bude informovat o vývoji. Zaměstnanci deníku mají po zbytek týdne pracovat z domova.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka