lupa x
user

Ruská mládež čelí náporu dezinformací, varoval prezident Putin

Ruská mládež čelí náporu dezinformací, varoval prezident Putin

23.12.2022 , Aktualizováno 22.12.2022

Redakce

Ruský prezident Vladimir Putin na veřejnosti vyjádřil znepokojení ohledně zranitelnosti ruské mládeže. Ta podle hlavy státu čelí náporu dezinformací a informačních útoků na internetu, kde podle Putina chybějí věrohodné informace, uvedla agentura TASS. Těmto úskalím je podle prezidenta záhodno čelit osvětou, výchovou k vlastenectví v nové mládežnické organizaci a podáváním informací prostřednictvím uznávaných profesionálů.

Ruská mládež čelí náporu dezinformací, varoval prezident Putin

Foto: Shutterstock

Rusko po rozpoutání války na Ukrajině výrazným způsobem omezilo dostupnost většiny celosvětových sociálních sítí a rovněž internetových stránek nezávislých a západních médií. Odborníci už také řadu let upozorňují na ruské šíření dezinformací a informační válku vůči západním společnostem.

Sám Putin dnes pro tuto válku nepoužil ani oficiální výraz „speciální vojenská operace“, ale hovořil o „známých událostech geopolitického charakteru“.

„Zvláštní význam má naplnění mládežnických projektů smysluplným obsahem. V souvislosti se známými události geopolitického charakteru se mládež dostala pod nápor informačních útoků a ocitla se ve velmi zranitelném postavením,“ prohlásil Putin. „Na internetu je informací hodně, ale věrohodných je málo. Pokud informaci podává uznávaný profesionál, těší se důvěryhodností, což má obrovský význam,“ dodal.

Kreml tradičně přikládá největší význam státním televizím, ze kterých většina lidí v Rusku nadále čerpá informace o dění v zemi a ve světě. Mladší generace v Rusku stejně jako jinde ve světě ale tráví u televizních obrazovek čím dál méně času a informace často čerpají ze sociálních sítí.

Putin ocenil vznik nové celostátní mládežnické organizace Hnutí prvních, která byla založena tento měsíc z iniciativy úřadů. Má vychovávat mládež k vlastenectví a vytvářet její světový názor „na základě tradičních ruských duchovních a morálních hodnot“. Odbočky hnutí mají vzniknout v každé oblasti, městě a škole.

Ruští komentátoři pokládají za příznačné, že návrh zákona o vytvoření hnutí byl parlamentu předložen právě na 100. výročí vzniku sovětské pionýrské organizace, jakkoli Kreml tehdy popřel, že by se chystal pionýry resuscitovat. Nově vznikající hnutí se podle původního návrhu mělo jmenovat Velká změna.

Moskva (ČTK)

Hlavní stránka