lupa x
user

CNN: společnost Meta zvažuje, zda obnoví Trumpovi účet na facebooku

CNN: společnost Meta zvažuje, zda obnoví Trumpovi účet na facebooku

03.01.2023

Redakce

Společnost Meta zvažuje, zda obnoví bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi účet na sociální síti facebook, kterou firma provozuje. Uvedla to v pondělí stanice CNN s odkazem na zdroje ve společnosti. Záležitostí se zabývá speciální komise, která rozhodne během několika týdnů. Facebook v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z ledna roku 2021 Trumpovi zakázal účet na neurčito, později opatření zmírnil na nejméně dva roky.

CNN: společnost Meta zvažuje, zda obnoví Trumpovi účet na facebooku

Foto: Shutterstock

Otázkou, zda Trumpovi účet obnovit, se zabývá ve společnosti Meta tým lidí z různých oddělení. Postup již dříve představil bývalý britský vicepremiér a současný vysoký manažer americké společnosti Nick Clegg. „Pokud zjistíme, že stále existuje vážné riziko pro veřejnou bezpečnost, tak omezení prodloužíme na určitou dobu, a riziko budeme znovu vyhodnocovat, dokud nepomine,“ uvedl Clegg.

Původně sociální síť bývalému prezidentovi účet zakázala bez časového omezení, později své rozhodnutí změnila na nejméně dva roky. Ty uplynou v sobotu. Podle stanice CNN je ale téměř jisté, že do té doby Meta žádné rozhodnutí neudělá. Rozhodnutí o tom, zda Trumpovi účet obnoví, Meta oznámí „v příštích týdnech“, řekl CNN mluvčí společnosti Andy Stone .

Po změně vlastníka vyjádřila ochotu obnovit účet Trumpovi i sociální síť twitter. Bývalý prezident ale dal najevo, že o návrat na tuto platformu nestojí.

Podle stanice CNN Trumpa na facebooku sledovalo zhruba 34 milionů lidí a pro bývalého amerického prezidenta by se tak mohlo jednat o významný komunikační kanál před prezidentskými volbami, ve kterých chce znovu kandidovat. Na sítí Instagram, která rovněž patří americké firmě, měl Trump zhruba 23 milionů příznivců.

Washington (ČTK)

Hlavní stránka