lupa x
user

Student vyhrál soutěž ČVUT s naprogramovanou skladbou Typewriter

Student vyhrál soutěž ČVUT s naprogramovanou skladbou Typewriter

12.01.2023

Redakce

Soutěž Českého vysokého učení technického (ČVUT) o nejlepší syntetizovanou hudební skladbu a zvuk elektromobilu vyhrál Tomáš Chaloupecký, student magisterského oboru kybernetika a robotika. Chaloupecký naprogramoval skladbu Typewriter (česky Psací stroj) od amerického skladatele Leroye Andersona, kterou si zájemci mohou poslechnout. Sedmý ročník soutěž Synth Challenge pořádala Fakulta elektrotechnická ČVUT v roce 2022. Výherci byli oceněni ve středu, o výsledcích dnes fakulta informovala v tiskové zprávě.

Student vyhrál soutěž ČVUT s naprogramovanou skladbou Typewriter

Foto: Shutterstock 

Chaloupecký popsal tvorbu své vítězné skladby jako proces „pokus omyl, co vlastně bude znít dobře.“ K programování použil prostředí MATLAB. Časem se mu podařilo zvolit vhodné nástroje, které postupně syntetizoval.

„Pro techničtější zvuky, jako je úhoz psacího stroje, jsem si prostě nastudoval, jak zhruba vypadají spektra už existujících nahrávek a zvuků a ty jsem se snažil napodobit,“ uvedl Chaloupecký.

Druhé místo obsadil student elektroniky a komunikace Josef Hůla, kterému se podle Petra Bouchnera z Fakulty dopravní ČVUT podařila zejména syntéza zvuku elektromobilu.

„Rozdělil jsem si to na jednotlivé stopy. Třeba jen zvuk větru kolem auta, zvuky pneumatik, motoru a brzd. Následně jsem si udělal finální mixáž a váhoval jednotlivé stopy. A už jen podle ucha si nastavil váhy tak, aby mi to připadalo co nejvíce přirozené,“ vysvětlil Hůla svůj postup.

Na třetím místě se umístil Jiří Šmíd, student elektroniky a komunikace. ČVUT uvedlo, že Hůla i Šmíd programovali skladbu Barcarolle z opery Hoffmannovy povídky od francouzského skladatele Jacquesa Offenbacha. Soutěžící si mohli volit právě mezi skladbami Barcarolle a Typewriter.

Všechna výsledná díla si veřejnost může poslechnout na webu.

V tomto ročníku mohli poprvé soutěžit i středoškoláci. Pět z nich získalo čestné uznání poroty za kvalitní zpracování zadání, jmenovitě Markéta Kvašová, Tereza Uhrová, Sam Espallac, Louis Kälble a Mikhail Poludin.

České vysoké učení technické ČVUT patří k největším a nejstarším technických univerzitám v Evropě. Má osm fakult a 18.000 studentů. Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V současné době se na audiovizuální techniku a zpracování signálu specializuje 13 studentů magisterského programu elektronika a komunikace a čtyři studenti doktorského programu akustika.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka