lupa x
user

V poslední debatě před volbami v ČRo chybí z kandidátů na prezidenta jen Babiš

V poslední debatě před volbami v ČRo chybí z kandidátů na prezidenta jen Babiš

13.01.2023

Redakce

Poslední debaty před začátkem prezidentských voleb se dnes v Českém rozhlase (ČRo) účastní všichni kandidáti s výjimkou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). V diskusi, která končí minutu před otevřením volebních místností plánovaném na 14:00, dostali kandidáti možnost například uvést na pravou míru některé své předchozí výroky v kampani či představit svůj tým.

V poslední debatě před volbami v ČRo chybí z kandidátů na prezidenta jen Babiš

Foto: Shutterstock

Babiš před volbami diskutoval s ostatními kandidáty jen jednou, když se ve čtvrtek večer na Nově zúčastnil debaty s bývalou rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou a bývalým vysokým představitelem armády Petrem Pavlem. Kandidáti dnes v jeho nepřítomnosti v ČRo odpovídali například na to, co udělali první, když se rozhodli voleb zúčastnit, nebo zda budou volit sami sebe.

Vyjadřovali se i k tomu, koho by volili, kdyby se o hlasy neucházeli sami. Senátor Marek Hilšer řekl, že by volil dalšího senátora Pavla Fischera, kterého nepřímo jmenoval i podnikatel Karel Diviš. Fischer by pak vybral někoho, kdo má šanci porazit Babiše. Nerudová řekla, že v prvním kole se volí srdcem demokratický kandidát, Pavel by podpořil Nerudovou kvůli šanci porazit Babiše, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima by si vybral Hilšera, poslanec SPD Jaroslav Bašta nikoho.

Fischer využil prostor pro vysvětlení špatně pochopených výroků, aby se ohradil proti Babišovi. Ten dnes na facebooku sdílel Fischerův příspěvek s komentářem ke čtvrteční debatě na Nově. „Vzal ho jako podporu, což mi přijde jako faul. Babiše v žádném případě nepodporuji. Pokud tam nebudu já, podpořím každého, kdo proti němu bude ve druhém kole,“ řekl. Míra manipulace na Babišových sociálních sítích je podle něj mimořádná. „Ne vše, co napíše, se stalo,“ uvedl Fischer.

První volební kolo se koná dnes a v sobotu, kdy by výsledky měly být známy během odpoledne. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční podporu, druhé kolo dvou nejúspěšnějších se uskuteční za dva týdny. Mezi prezidentské kandidáty původně patřil i odborářský předák Josef Středula, který však v neděli oznámil, že kandidaturu stahuje.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka