lupa x
user

Weby prezidentských kandidátů Pavla a Zimy čelí hackerským útokům

Weby prezidentských kandidátů Pavla a Zimy čelí hackerským útokům

13.01.2023

Redakce

Volební weby prezidentských kandidátů Petra Pavla a Tomáš Zimy jsou od dnešního rána pod hackerským útokem. Pavlova mluvčí Eva Hromádková uvedla, že útok je podle provozovatele vedený z různých IP adres napříč Evropou. Doplnila, že podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za útokem stojí ruská skupina NoName057. Útoky NÚKIB prostřednictvím svého mluvčího Marka Valy potvrdil, bližší podrobnosti však nezveřejnil.

Weby prezidentských kandidátů Pavla a Zimy čelí hackerským útokům

Foto: Shutterstock

„V souvislosti s prezidentskými volbami evidujeme řadu DDoS útoků cílících na dostupnost webových stránek. S napadenými spolupracujeme. Bližší podrobnosti k aktuálně probíhajícím útokům nebudeme sdělovat,“ sdělil Vala.

„Volební web generála Pavla je od pátečních ranních hodin pod silným hackerským útokem, některým uživatelům se proto nenačítá. Podle provozovatele je tento útok veden z různých IP adres napříč Evropou,“ uvedla Hromádková. „Aktuálně je webová stránka v provozu, ale protože útoky hackerů stále pokračují, uživatelé se mohou potýkat s výpadky. Podobně silnému útoku web generála Pavla čelil i celý den tuto středu,“ doplnila.

Útok dnes postihl i Zimu. Také on čelil útoku již ve středu, kdy uvedl, že kvůli němu nemohl na svůj web umístit odkaz na zprávu o financování kampaně, jak mu ukládá zákon. „Web Tomáše Zimy byl opět napaden prostřednictvím DDoS ataku. Jak jsme informovali, podobná situace nastala již ve středu, nyní se však jedná o větší útok. Na zprovoznění webu se pracuje,“ sdělil dnes jeho spolupracovník Karel Křivan.

Skupina NoName057 se v minulosti přihlásila k několika útokům v rámci Evropy. V srpnu například vyřadila z provozu stránky finského parlamentu. Své počínání hackeři zdůvodnili snahou Finska stát se členem NATO. Podobné útoky si skupina připsala také v Polsku či Norsku.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka