lupa x
user

BatteryShop: Na českém trhu loni poprvé převládly lithium-polymerové baterie

BatteryShop: Na českém trhu loni poprvé převládly lithium-polymerové baterie

25.01.2023

Redakce

Prodej lithium-polymerových (Li-Pol) baterií do spotřební elektroniky v loňském roce v Česku poprvé překonal odbyt dosud dominujících tradičních lithium-iontových (Li-Ion) článků. Za poslední tři roky se podíl Li-Pol baterií na českém trhu zvýšil z 15 na 59 procent. Úměrně tomu klesal podíl Li-Ion akumulátorů. Zájem o Ni-MH baterie pak v loňském roce téměř vymizel. Vyplývá to z údajů serveru BatteryShop.

BatteryShop: Na českém trhu loni poprvé převládly lithium-polymerové baterie

Foto: Shutterstock

Přestože jsou Li-Pol baterie na trhu již od roku 1996, jejich prodej byl dlouho minimální. Nejzásadnějším rozdílem mezi lithium-polymerovými a lithium-iontovými bateriemi je forma elektrolytu. Zatímco Li-Ion baterie používá tekutý elektrolyt, Li-Pol baterie používá pevný či gelovitý elektrolyt, který má vyšší hustotu uchované energie. Díky tomu jsou Li-Pol akumulátory lehčí, kompaktnější a mají univerzálnější využití, zároveň jsou ale nákladnější. Proto se v minulosti používaly v prémiových přístrojích.

„Za nárůstem poptávky po Li-Pol bateriích stojí větší zájem Čechů o prémiové mobilní telefony a notebooky, zejména značky Apple,“ uvedl ředitel BatteryShopu Radim Tlapák.

Nejvíce poptávka narostla v případě baterií do čteček čárových kódů (79 procent), notebooků (59 procent) a do záložních zdrojů (22 procent). Právě akumulátory značky T6 Power do záložních zdrojů představovaly v loňském roce nejprodávanější produkt e-shopu. Zájem byl rovněž o baterie do notebooků značky Dell Inspiron a HP. Prodejci baterií se loni potýkali s problémy v dodavatelském řetězci, které se projevily v prodloužení lhůt pro přepravu na dvojnásobek.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka