lupa x
user

Olomoučtí vědci vyvinuli biosenzor na odhalení zbytků antibiotik ve vodě

Olomoučtí vědci vyvinuli biosenzor na odhalení zbytků antibiotik ve vodě

13.02.2023

Redakce

Olomoučtí vědci vyvinuli speciální biosenzor, který okamžitě dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích odhalit i velmi malé zbytky antibiotik. Jeho základem je na míru připravený nanomateriál odvozený od fluorografenu. Účinnost senzoru výzkumníci z olomouckého institutu CATRIN Univerzity Palackého ověřili na kohoutkové pitné vodě, v mléčných výrobcích a v lidských slinách. Například v pitné vodě dokáže odhalit ještě nižší množství zbytků léčiva, než kolik je limit stanovený Evropskou unií, informovali zástupci CATRIN.

Olomoučtí vědci vyvinuli biosenzor na odhalení zbytků antibiotik ve vodě

Foto: Shutterstock

Podle odborníků narůstající odolnost mikroorganismů vůči antibiotikům představuje jeden z největších problémů dnešní medicíny. Napomoci k jeho řešení by mohla i možnost sledovat hladiny antibiotik v různých vzorcích. „Zbytková množství antibiotik se prokazatelně vyskytují nejen v odpadních vodách, ale i v pitné vodě či některých potravinách, což jen podporuje schopnost bakterií vytvářet si vůči nim odolnost. Hledáme proto rychlé, levné, účinné a jednorázové elektrochemické biosenzory, které přítomnost antibiotik prokáží,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Michal Otyepka.

Pro biosenzor olomoučtí vědci připravili na míru nový materiál odvozený od fluorografenu. Je zde i možnost propojení senzoru s mobilním telefonem. „Měření si tak může provést kdokoliv, třeba v domácím prostředí nebo přímo v terénu,“ doplnil David Panáček z autorského týmu.

Metoda je podle vědců velmi jednoduchá – elektroda s naneseným nanomateriálem se ponoří do kontaminovaného roztoku a pomocí mobilu se měří množství ampicilinu. Dosud se k detekci využívají drahé přístroje a analýzy se provádějí v laboratořích s proškoleným personálem, doplnili výzkumníci.

Grafenové deriváty nevyužívají vědci v CATRIN pro biosenzory poprvé. Již dříve například ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie vyvinuli senzor pro odhalení pančovaného masa, pomohla jim k tomu mimo jiné právě grafenová kyselina.

Olomouc (ČTK)

Hlavní stránka