lupa x
user

Plzeň spolu s krajem opět podpoří nadějné inovační startupové firmy

Plzeň spolu s krajem opět podpoří nadějné inovační startupové firmy

14.02.2023

Redakce

Plzeň spolu s Plzeňským krajem opět podpoří nadějné inovační startupové firmy. Vyhlásily jarní výzvu inkubačního programu, díky němuž získávají začínající podnikatelé z Plzeňska podporu na rozjezd podnikání. Přihlásilo se sedm žadatelů, kteří si mohou rozdělit 1,8 milionu korun, maximální podpora byla letos zdvojnásobena až na 400.000 korun, řekla mluvčí města Eva Barborková.

Plzeň spolu s krajem opět podpoří nadějné inovační startupové firmy

Foto: Shutterstock

„Díky spolupráci s krajem se mohou letos poprvé přihlásit se do inkubace dvakrát za rok. Jarní výzvu vypisuje tradičně kraj, podzimní kolo připravuje město,“ řekl plzeňský radní Daniel Kůs (Piráti). Podle něj je velkým benefitem programu jeho administrativní nenáročnost.

Ve druhém ročníku díky inkubačnímu programu začaly úspěšně podnikat čtyři inovační start-upy z regionu. „Mají potenciál řešit celospolečenské problémy, jako jsou bezpečnost a plynulost dopravy, ukládání energií i hospodaření s vodou,“ řekla mluvčí. Šlo o firmy nextdrop, která se zaměřuje se na minimalizaci ztrát a úniků vody, Pinflow energy storage orientující se na vývoj a výrobu nehořlavých a nevýbušných baterií s vysokou životností, RoadTwin, která vyvíjí aplikace pro modelování dopravy ve městě, a JALUD Embedded, která i díky podpoře města a kraje vyvinula detektory rozeznávající zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla. Nové produkty už využívá město v praxi, dodala Barborková.

Inkubační dotace spravuje městem založená společnost BIC (podnikatelské a inovační centrum). O účast v jarním běhu se zajímalo 17 začínajících firem, požádalo sedm z nich. „Rada programu vybere podle prezentací v první polovině března ty, mezi něž rozdělí 1,8 milionu korun. Podpoří projekty, jimž program nejvíc pomůže v rozjezdu podnikání,“ řekla Lenka Palánová z BIC. Firmy si mohou nakoupit služby expertů.

„BIC Plzeň je důležitou součástí Plzeňského Inovačního Ekosystému PINE, jehož cílem je mimo jiné přilákat do regionu nové investory, technologicky vyspělé firmy, a tedy i nové zaměstnavatele. BIC pomáhá začínajícím podnikatelům na startu byznysu,“ řekl jednatel BIC a ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Pomáhá i s vyhledáváním vhodných zdrojů financování, s navazováním kontaktů i s prosazením v cizině. PINE, jímž projdou ročně stovky účastníků od školek přes základní, střední a vysoké školy až po mladé inovativní podnikatele, funguje v Plzni 12 let. Podle Petra Koláře z Agentury pro podnikání a inovace podobně propracovaný systém žádné město v ČR nemá. Před pár dny Plzeň otevřela technologický park TechTower za 780 milionů Kč. Nabízí zázemí a kanceláře pro inovativní firmy, technologické nadšence a začínající podnikatele.

Plzeň (ČTK)

Hlavní stránka