lupa x
user

ČVUT v Praze bude spolupracovat s NATO, uvedli zástupci institucí

ČVUT v Praze bude spolupracovat s NATO, uvedli zástupci institucí

24.02.2023

Redakce

Pražské České vysoké učení technické (ČVUT) bude spolupracovat s NATO na projektech věnujících se umělé inteligenci, kvantovým technologiím a dalším oborům. O možnostech spolupráce jednal v Praze se zástupci univerzity a neziskové organizace DefSec Innovation Hub vrchní velitel spojeneckých sil NATO pro transformaci (SACT) generál Philippe Lavigne a delegace NATO. ČTK to dnes vysoká škola sdělila v tiskové zprávě.

ČVUT v Praze bude spolupracovat s NATO, uvedli zástupci institucí

Foto: Shutterstock

„Jsem rád, že naše univerzita se může zapojit do projektů, jejichž součástí je tak významný partner, jakým je velitelství pro transformaci NATO. A v budování této spolupráce oceňuji i podporu týmu DefSec,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Univerzita bude umět pomoci s rozvojem a využitím umělé inteligence, kvantových technologií kognitivního válčení nebo aditivními technologiemi, sdělilo ČVUT. Akademici budou spolu s firmou DefSec pracovat na výzkumném projektu ke kognitivnímu válčení, jehož cílem je mimo jiné popsat fyziologické účinky metod kognitivního působení na jednotlivce.

Šance na přežití při vojenské operaci může vojákům pomoci zvýšit systém digitální triáž, který podle výzkumníků umožňuje monitorování základních životních funkcí vojáků a jejich velícímu důstojníkovi může sloužit jako zdroj informací o jejich poloze a stavu. K mapování okolního prostředí zase mohou sloužit autonomní roboti z dílny české vysoké školy, kteří se umí v neznámém prostředí pohybovat bez mobilních sítí i lidských operátorů.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Historie školy sahá do roku 1707. V současné době má univerzita osm fakult, na nichž studuje asi 19.000 studentů. V tomto akademickém roce nabízí ČVUT 250 akreditovaných studijních programů. V minulém roce hospodařila škola podle své výroční zprávy přibližně s 5,1 miliardy korun z veřejných zdrojů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka