lupa x
user

Xiaomi ukázala telefon za 1000 eur, chce vzít kus trhu rivalům Apple a Samsung

Xiaomi ukázala telefon za 1000 eur, chce vzít kus trhu rivalům Apple a Samsung

27.02.2023

Redakce

Čínský výrobce smartphonů Xiaomi ukázal na veletrhu bezdrátových technologií MWC v Barceloně chytrý telefon za 999 eur (zhruba 23.600 Kč). Chce tak vzít kus trhu konkurentům Apple a Samsung. V segmentu prémiových smartphonů jsou totiž vyšší marže a víc se na nich dá vydělat. Informuje o tom server televize CNBC.

Xiaomi ukázala telefon za 1000 eur, chce vzít kus trhu rivalům Apple a Samsung

Foto: Shutterstock

Modely Xiaomi 13 a 13 Pro byly původně uvedeny v prosinci na čínský trh. Nyní společnost se sídlem v Pekingu uvádí tato zařízení na zahraniční trhy.

Zařízení Xiaomi 13 Pro má displej s úhlopříčkou 6,73 palce a nejnovější čipset Snapdragon 8 Gen 2 od americké firmy Qualcomm. Je v něm zabudován fotoaparát se třemi objektivy a další prémiové funkce, jako je ultrarychlé nabíjení. Xiaomi 13 začíná na 999 eurech, zatímco 13 Pro na ceně 1299 eur (30.700 Kč).

Xiaomi má za sebou těžký rok, kdy odbyt jeho smartphonů podle výzkumné společnosti IDC meziročně klesl o 26 procent, což je největší pokles mezi pěti největšími prodejci mobilních telefonů. Společnost se ve třetím loňském čtvrtletí, za kdy jsou dostupné poslední finanční výsledky, ocitla ve ztrátě.

Veletrh bezdrátových technologií MWC se koná do čtvrtka. Navzdory západním sankcím tam dominuje čínská společnost Huawei, novinky se čekají rovněž od dalších čínských značek Honor a OnePlus, ale také například od finského výrobce smartphonů HMD Nokia. Vzhledem k tomu, že pandemie covidu-19 odeznívá, čekají organizátoři desítky tisíc návštěvníků z více než 200 zemí.

Barcelona (ČTK)

Hlavní stránka