lupa x
user

Po útoku hackerů vysílala některá ruská média oznámení o leteckém poplachu

Po útoku hackerů vysílala některá ruská média oznámení o leteckém poplachu

28.02.2023

Redakce

Po útoku hackerů dnes vysílala některá ruská regionální média oznámení o vyhlášení leteckého poplachu a vyzývala, aby se lidé kvůli útoku uchýlili do krytů. Varování se objevilo například ve vysílání regionální televize na Ruskem okupovaném Krymu, zvuk sirén zazněl i v rozhlase, napsala agentura Reuters. Podle ní někteří ruští regionální představitelé viní z hackerského útoku Ukrajinu, Kyjev to zatím nekomentoval.

Po útoku hackerů vysílala některá ruská média oznámení o leteckém poplachu

Foto: Shutterstock

„Kvůli hackerskému útoku na servery rozhlasových a televizních stanic se v některých oblastech vysílaly informace o oznámení leteckého poplachu. Tyto informace jsou falešné a neodpovídají skutečnosti,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo pro mimořádné situace. Společnost Gazprom Media, která řadu regionálních televizních stanic provozuje, útok potvrdila.

Na obrazovkách televizí se objevil obrázek s piktogramem člověka mířícího do krytu a nápisem „Pozor, pozor. Bylo vydáno varování. Všichni do krytů. Pozor, pozor. Hrozba raketového útoku.“

Hackerské útoky, jejichž cílem mnohdy je informovat o konfliktu na Ukrajině, jsou v Rusku poměrně časté. Začátkem února se na monitorech v petrohradské galerii Ermitáž objevily informace o masakru v Buči. Koncem ledna se ve vysílání ruských regionálních televizí ukázaly záběry ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jak slibuje osvobodit okupovaná území. Internetové stránky ruské státní televize byly kvůli útoku mimo provoz i během výročního projevu ruského prezidenta Vladimira Putina 21. února.

Moskva (ČTK)

Hlavní stránka