lupa x
user

Česká televize vytvořila čtyři nová studia v regionech

Česká televize vytvořila čtyři nová studia v regionech

04.04.2023

Redakce

Česká televize vytvořila čtyři nová studia v regionech, investovala do jejich vybavení i vzniku pracovních pozic. Každé studio má přibližně 40 zaměstnanců. Ode dneška má ČT pět verzí Událostí v regionech. K mutacím pro Prahu a střední Čechy, severní a jižní Moravu přibylo vysílání pro severovýchod Čech z Ústí nad Labem a Hradce Králové a jihozápadní části Čech, vysílané ze studií v Českých Budějovicích a Plzni. Cílem rozšíření o dvě mutace je přinést více zpráv z regionů, více reflektovat lokální témata. ČTK to v Ústí nad Labem před spuštěním dnešního podvečerního vysílání řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Česká televize vytvořila čtyři nová studia v regionech

Foto: Shutterstock

„Je to dokončení nějakého procesu, který jsem zahájili v roce 2011, kdy jsem do ČT přicházel a kdy jsem podporu regionů měl jako jeden z hlavních bodů,“ uvedl Dvořák, který usiluje o znovuzvolení do funkce.

Severovýchod Čech pokrývá oblast od Ústeckého po Královéhradecký kraj, jihozápadní vysílání pak kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Vysočinu. Proti zařazení Vysočiny pod jihozápad Čech vznikl protest a následně petice. Podle jejich iniciátorů se většina kraje Vysočina rozkládá na Moravě a touto částí spadá více k Brnu než ke krajskému městu Jihlavě, o spádovosti k podstatně vzdálenějším Českým Budějovicím a Plzni ani nemluvě. „Obdobná situace pak nastává také v případě diváků ze Svitavska, kteří budou informováni o regionálním dění ze severních a severozápadních Čech,“ uvedl Ondřej Mlejnek, předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko, která vyzvala ČT k přehodnocení nového systému regionálního vysílání. Poslala dopis Radě České televize a generálnímu řediteli.

Kvůli rozšíření regionálního zpravodajství vznikla čtyři nová studia. „Investic bylo poměrně hodně, ale myslím, že se to vyplatí a diváci to ocení,“ řekl. „Jsme veřejnoprávní televize, která má přinášet službu všem občanům České republiky. A my si dobře uvědomujeme, že Česká republika není jen Praha a dvě velká města na Moravě, chceme být v regionech, blízko u lidí, chceme jim přinášet informace o věcech, které se jich dotýkají,“ dodal. Mezi plány, které by chtěl s ČT dosáhnout, se jich mnoho týká právě regionů. Kandidáti na ředitele se mohou hlásit do 17. dubna, Rada ČT bude nového ředitele vybírat v červnu, Dvořákovi mandát vyprší na konci září.

Návod, jak mohou lidé naladit zprávy ze svého kraje, zveřejnila televize na webu. Po naladění kanálu ČT1 s regionálním označením zůstane divákům po většinu dne stejný program, vysílání se rozdělí na pět různých verzí pouze v době podvečerního pořadu Události v regionech. Už nyní televize nabízí zvláštní vysílání regionálních zpráv pro jižní Moravu a také severní Moravu a Slezsko. Pokud lidé nemají naladěnou regionální verzi ČT1, vidí zprávy z Prahy, středních Čech a výběr z regionů. Intenzivní příprava na dnešní spuštění regionální mutace trvala podle vedoucího redaktora regionu severní Čechy Tomáše Kopeckého zhruba rok.

Česká televize loni dosáhla podílu na sledovanosti 31,47 procenta diváků nad 15 let. Stala se tak popáté za sebou nejsledovanější skupinou na televizním trhu. Vyplývá to ze zprávy o činnosti za rok 2022. Zpravodajský kanál ČT 24 loni dosáhl podílu na sledovanosti 4,91 procenta. Události v regionech podle Dvořáka sleduje přibližně 400.000 diváků.

Ústí nad Labem (ČTK)

Hlavní stránka