lupa x
user

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici nabídne i koncert kapely Midi Lidi

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici nabídne i koncert kapely Midi Lidi

06.04.2023 , Aktualizováno 05.04.2023

Redakce

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici, který se koná v Českém Těšíně na Karvinsku a sousedním polském Těšíně letos nabídne v rámci doprovodného programu i koncert kapely Midi Lidi. Vystoupí na něm také ukrajinský zpěvák Jurij Andruchovyč. Celý festival zahájí koncert filmové hudby za doprovodu Orchestru královského města Krakova Sinfonietta Cracovia. S festivalovými projekcemi se letos setkají i cestující na Mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku. ČTK to dnes řekla mluvčí festivalu Zuzana Glacová.

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici nabídne i koncert kapely Midi Lidi

Foto: Shutterstock

Letošní ročník mezinárodního festivalu Kino na hranici v polském Těšíně a Českém Těšíně se uskuteční od 29. dubna do 3. května. Zahájení se bude konat v Polsku. Festival se zaměřuje na středoevropskou filmovou tvorbu. Hostem bude i režisérka Agnieszka Hollandová.

„První koncert zazní ve festivalovém klubu 29. dubna a vystoupí L.U.C. & Rebel Babel Ensemble. L.U.C. je polský rapper, hudební skladatel a producent. Během koncertu v Těšíně přehraje repertoár ze své nejnovější desky Dialog 2,“ řekla Glacová. Významnou událostí festivalu bude podle ní rovněž koncert polského uskupení Karbido a ukrajinského zpěváka Jurije Andruchovyče.

Na zahajovacím koncertě filmové hudby vystoupí umělecký pár Antoni Komasa-Lazarkiewicz a zpěvačka Mary Komasaová za doprovodu krakovského orchestru Sinfonietta Cracovia. „Tento manželský pár (Komasa-Lazarkiewicz a Komasaová) již řadu let působí jako sehraný úspěšný umělecký tandem. Antoni je skladatelem filmové a divadelní hudby, za kterou dostal řadu prestižních ocenění po celém světě. Mimo jiné složil hudbu k filmům Agnieszky Hollandové V temnotě, Přes kosti mrtvých a k televiznímu seriálu Hořící keř,“ uvedla Glacová. Komasaová je polská zpěvačka, skladatelka, textařka a instrumentalistka. Debutovala v roce 2015.

S festivalovými filmy se letos poprvé setkají i cestující na letišti v Mošnově na Novojičínsku. V odletové hale vznikne filmový koutek, kde si cestující budou moci krátit čekání na odlet českými filmy. „Jako první představíme cestujícím film Petra Januschky Ostrov svobody, který se odehrává celý na palubě letadla. Tento filmový koutek slavnostně otevřeme 11. dubna,“ uvedla Glacová.

Český Těšín (Karvinsko) (ČTK)

Hlavní stránka