lupa x
user

Iniciativa vysokých škol chce připravit české vzdělávání na umělou inteligenci

Iniciativa vysokých škol chce připravit české vzdělávání na umělou inteligenci

19.04.2023 , Aktualizováno 18.04.2023

Redakce

Umělá inteligence (AI) může být užitečná pro studenty, pedagogy i vědecké pracovníky, s jejím využitím je jim třeba ale pomoci a český vzdělávací systém na umělou inteligenci s ohledem na její přínosy i rizika připravit. Jako cíl si to stanovila skupina, kterou společně založily Univerzita Karlova (UK) a organizace prg.ai a která bude řešit využití umělé inteligence ve vzdělávání. Její zástupci to dnes uvedli v tiskové zprávě.

Iniciativa vysokých škol chce připravit české vzdělávání na umělou inteligenci

Foto: Shutterstock

Poprvé se členové skupiny setkali minulý týden a mezi účastníky byli vedle UK i zástupci Masarykovy univerzity, Českého vysokého učení technického, plzeňské Západočeské univerzity, ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Národního pedagogického institutu nebo Smíchovské průmyslové střední školy.

Skupina se shodla, že vzdělávací systém musí být flexibilní a zaměřený na rozvoj komplexních znalostí a dovedností. Zapojení digitálních technologií do výuky je tedy podle ní nutný, pro jejich užívání musí ale být nastaveny určité mantinely. „Je nutné pochopit, jak se bude práce a studium měnit, jak využít velké jazykové modely a jaká rizika se s jejich užíváním pojí. Měly by být vytvořeny principy a doporučení,“ konstatovala rektorka UK Milena Králíčková.

Podle odborníků může být AI užitečná například pro rozšíření slovní zásoby, zlepšení gramatiky a stylu psaní, úsporné rešeršování nebo generování inspirace. Na druhou stranu jsou s jejím používáním spojena rizika jako nekritické přijímání generovaného obsahu bez kontroly a s tím spojené neporozumění, závislost na technologiích AI, plagiátorství či chyby AI ve formě falešných výsledků. „Pokud budou technologie AI používány s odpovědností a v souladu s etickými zásadami, mohou výrazně přispět ke zlepšení kvality vzdělávání i výzkumu,“ uvedl prorektor UK pro informační technologie Tomáš Skopal.

Výkonný ředitel prg.ai Lukáš Kačena věří, že první doporučení ohledně AI pro pedagogy, studenty, výzkumníky a vedení škol skupina představí brzy.

Iniciativu prg.ai založila před čtyřmi lety skupina akademiků z ČVUT, UK a Akademie věd ČR s podporou Prahy. Na svém webu uvádí, že její vizí je využít místní potenciál a proměnit Prahu v evropské centrum umělé inteligence. Rovněž usiluje o výchovu nových AI talentů na různých stupních vzdělávání, rozvíjí vztahy mezi akademickou a průmyslovou sférou a hledá nové zdroje financování vědeckých projektů a usnadňujeme výměnu informací, zkušeností a kontaktů napříč pražskou inovační scénou.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka