lupa x
user

Čínskému výrobci smartphonů Xiaomi klesly tržby, poptávka zůstává slabá

Čínskému výrobci smartphonů Xiaomi klesly tržby, poptávka zůstává slabá

25.05.2023 , Aktualizováno 24.05.2023

Redakce

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi klesly v prvním čtvrtletí tržby meziročně o 18,9 procenta na 59,5 miliardy jüanů (zhruba 185 miliard Kč). Poptávka po smartphonech se nevzpamatovala ani po skončení protipandemických opatření, uvedla firma ve svém dnešním sdělení.

Čínskému výrobci smartphonů Xiaomi klesly tržby, poptávka zůstává slabá

Foto: Shutterstock

Tržby byly ale zhruba v souladu s očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na 59,43 miliardy jüanů. Čistý zisk stoupl o 13,1 procenta na 2,86 miliardy jüanů.

Čína na konci loňského roku zrušila přísná omezení zavedená proti šíření nemoci covid-19. Ekonomika se sice zotavuje, spotřebitelé ale stále utrácejí pouze opatrně.

Čínský trh s chytrými telefony se v tomto období zatím nevzpamatoval. Prodej smartphonů se v prvním kvartálu snížil o 11 procent, uvedla v dubnu analytická společnost Canalys. Samotné firmě Xiaomi prodej od ledna do března klesl o 20 procent.

Indie, která bývala pro čínského výrobce hlavním trhem, se ukázala jako méně lukrativní. Celkový odbyt chytrých telefonů napříč všemi značkami se ve čtvrtletí snížil o 20 procent. Podíl Xiaomi na zmenšujícím se trhu berou konkurenti, jako je Samsung. Firma v naději, že povzbudí poptávku, snížila v Indii i v Číně ceny několika modelů.

Společnost Xiaomi také investuje do sektoru automobilů, aby se nesoustředila pouze na smartphony. Své první auto se chystá začít masově vyrábět v první polovině příštího roku.

Šanghaj (ČTK)

Hlavní stránka