lupa x
user

Společnost Meta, majitel facebooku, zahajuje závěrečné kolo propouštění

Společnost Meta, majitel facebooku, zahajuje závěrečné kolo propouštění

25.05.2023 , Aktualizováno 24.05.2023

Redakce

Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například facebook, zahajuje třetí a závěrečné kolo propouštění. Agentuře Reuters to sdělil zdroj obeznámený se situací. Společnost v březnu oznámila, že postupně zruší 10.000 pracovních míst.

Společnost Meta, majitel facebooku, zahajuje závěrečné kolo propouštění

Foto: Shutterstock

Meta v březnu jako první z velkých technologických firem oznámila druhou vlnu masového propouštění, už na podzim dala výpověď více než 11.000 zaměstnanců. Škrty snížily počty pracovníků na stav zhruba z poloviny roku 2021. Firma předtím hojně nabírala, od roku 2020 počty svých zaměstnanců zdvojnásobila.

Ohlášené propouštění by se mělo výrazně dotknout lidí, kteří pracují v prodeji reklamy a v marketingu. Někteří z nich podle Reuters o svých výpovědích dnes informovali na twitteru.

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg v březnu uvedl, že většina propouštění ve druhém kole se uskuteční během několika měsíců a z velké části skončí v květnu. Některá menší kola by podle něj mohla pokračovat i poté.

Celkově se škrty nejvíce dotkly neinženýrských pozic, čímž se posílilo prvenství těch, kteří v Metě píší kód, uvedl Reuters. Zuckerberg v březnu přislíbil „podstatnou restrukturalizaci“ obchodních týmů a návrat k „lepšímu poměru inženýrů a ostatních rolí“.

Při dubnovém propouštění přišlo o práci asi 4000 zaměstnanců, uvedl Zuckerberg. V náborových týmech se mírně propouštělo v březnu.

Propouštění ve společnosti Meta následovalo po měsících slábnoucího růstu příjmů v souvislosti s vysokou inflací a s útlumem digitální reklamy po jejím boomu v čase pandemie. Firma také investuje miliardy dolarů do své jednotky Reality Labs zaměřené na digitální vesmír metaverse. Tato součást loni prodělala 13,7 miliardy dolarů (300 miliard Kč). Další investice jdou do projektu, jehož cílem je uzpůsobit infrastrukturu k podpoře práce s umělou inteligencí.

New York (ČTK)

Hlavní stránka