lupa x
user

Vědci dokáží vytřídit kvalitní spermie pomocí magnetu, pomohou lidem i zvířatům

Vědci dokáží vytřídit kvalitní spermie pomocí magnetu, pomohou lidem i zvířatům

08.06.2023 , Aktualizováno 07.06.2023

Redakce

Čeští vědci přišli na metodu, jak odhalit poškozené spermie pomocí magnetu. Pomoci může lidem ke zvýšení úspěšnosti umělého oplodnění a při inseminaci zvířat. Odborníci z Biotechnologického centra Akademie věd ČR (BIOCEV), České zemědělské univerzity (ČZU) a společnosti PrimeCell Bioscicence získali grant 2,5 milionu korun od Technologické agentury ČR (TA ČR), která o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Vědci dokáží vytřídit kvalitní spermie pomocí magnetu, pomohou lidem i zvířatům

Foto: Shutterstock

Neplodnost postihuje asi sedm procent mužů, celosvětově přibližně 30 milionů osob v reprodukčním věku. Až u čtyřiceti procent z nich nejsou lékaři ani vědci schopni určit příčinu, spermie s různou mírou poškození mají i muži bez omezené plodnosti. Ty nejkvalitnější potřebují lékaři vybrat při umělém oplodnění.

„Výsledky projektu budou využity nejen v centrech asistované reprodukce, ale také v inseminačních stanicích a chovech domácích a hospodářských zvířat. Mají tedy široké celospolečenské využití a tím i, mimo jiné, značný komerční potenciál,“ uvedl v tiskové zprávě předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Autoři loni ukončeného projektu získali dva české patenty, jeden užitný vzor, jednu certifikovanou metodiku, a požádali o registraci dvou mezinárodních patentů, které mají zásadní význam pro další využití výsledků výzkumu.

„Až doposud nebyla standardizovaná metodika selekce spermií pro následné využití jak v umělém oplození, tak při přenosu jediné spermie do vajíčka,“ vysvětlila vedoucí skupiny Reprodukční biologie z BIOCEV Kateřina Komrsková.

Diagnostické metody byly dosud koncipovány jako hodnocení kvality celého spermatu, kdy bývají označeny spermie špatné nebo dobré, které ovšem není dále možné použít pro umělé oplození. „Náš výzkum přinesl zcela unikátní separační technologii na základě nenarušené integrity hlavičky spermie takzvaného akrozomu, která je zásadním detekčním markerem její kvality,“ uvedla.

Technologie podle ní využívá přítomnosti proteinu CD46 na povrchu poškozených spermií a bílých krvinek přítomných v ejakulátu. Pokud se do vzorku ejakulátu přidají magnetické částice, poškozené spermie je možné magnetem ze vzorku odstranit a použít pouze kvalitní.

Analýza prokázala, že spermie s nepoškozeným akrozomem na hlavičce mají také nepoškozenou DNA a jsou pohyblivé. „Naše separační metoda přibližuje asistovanou reprodukci k přirozenému oplození, kdy jenom a pouze vítězná nepoškozená spermie pronikne obalem vajíčka a následně ho oplodní,“ dodala vědkyně.

Problémy s početím má v tuzemsku přibližně čtvrtina párů, příčina je shodně ze 40 procent na straně jednoho z partnerů, v pětině mají problém s početím oba. V Česku se rodí po umělém oplodnění asi pět procent dětí. Ženám do 39 let hradí základní cyklus zdravotní pojišťovny.

Praha  (ČTK)

Hlavní stránka