lupa x
user

Ústavní soud se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků

Ústavní soud se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků

07.09.2023

Redakce

Ústavní soud (ÚS) se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků za média veřejné služby. S ústavní stížností a návrhem na zrušení dvou pasáží v zákonech o Českém rozhlase a České televizi se na soud obrátil muž s právním vzděláním, který neuhradil televizní poplatek za 13 měsíců v letech 2019 a 2020. Povinnost zaplatit České televizi dlužných 1755 korun mu uložil Okresní soud v Opavě. Ústavní soudci nenašli důvod k zásahu, opavský soud své rozhodnutí řádně odůvodnil, zjistila ČTK z usnesení v soudní databázi.

Ústavní soud se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků

Foto: Shutterstock

Fyzické osoby mají možnost podat spolu s ústavní stížností také návrh na zrušení nějakého právního předpisu, případně jeho části, což právník z Opavy učinil. Pokud ale ústavní soudci odmítnou stížnost, tedy dospějí k závěru, že napadený verdikt je v pořádku a stížnost proti němu nepřináší zásadní argumenty, sdílí návrh na škrty v zákonech osud ústavní stížnosti a soud se jím dál nezabývá.

„ÚS neshledává, že by ústavní stížností napadené rozhodnutí bylo projevem svévole, či v extrémním rozporu s principy spravedlnosti,“ stojí v odmítavém usnesení.

Muž v listopadu 2018 přihlásil televizní přijímač a nastavil si roční frekvenci plateb. Za prosinec 2019 a následující měsíce však už poplatek neuhradil. V ústavní stížnosti vyjádřil přesvědčení, že stávající systém výběru koncesionářských poplatků je sice zákonný, ale protiústavní. Skutečnost, že respektoval povinnost přihlásit televizní přijímač, prý automaticky neznamená, že se ztotožňuje také s povinností hradit koncesionářské poplatky nebo že by se k jejich úhradě zavázal svým svobodným smluvním jednáním.

„Pokud stěžovatel neuvedl žádný relevantní argument nad rámec tvrzení o ústavní nekonformitě napadené úpravy, respektive svém nesouhlasu s ní, ÚS nemá, co by na napadeném rozhodnutí věcně přezkoumával. Stěžovatelova argumentace přitom není vnitřně konzistentní a adekvátní,“ reagovali ústavní soudci.

Koncesionářské poplatky jsou nyní tématem veřejné debaty poté, co se vládní koalice dohodla na jejich zvýšení. Televizní poplatek od začátku roku 2025 pravděpodobně stoupne o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely. Návrh nyní čeká meziresortní připomínkové řízení. Zvýšení poplatků kritizoval například předseda opozičního ANO Andrej Babiš, jenž obvinil vládní tábor z uplácení dvojice veřejnoprávních médií.

Návrh mediální novely počítá také s tím, že se rozšíří počet plátců. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoli zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem nebo počítačem. Nový ředitel České televize Jan Souček, který se vedení ujme v říjnu, v minulosti uváděl jako ideální variantu, že by koncesionářský poplatek hradila každá domácnost, která má odběrné místo elektrické energie.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka