lupa x
user

Běloruský nejvyšší soud zakázal investigativní centrum registrované v Praze

Běloruský nejvyšší soud zakázal investigativní centrum registrované v Praze

17.09.2023 , Aktualizováno 15.09.2023

Redakce

Běloruský nejvyšší soud na žádost generálního prokurátora zakázal jako "extremistickou organizaci" centrum běloruských investigativních novinářů, zaregistrované v Česku pod názvem Belarusian Investigative Center. Oznámila to dnes místní média s odvoláním na komuniké prokuratury. Rozhodnutí nejvyššího soudu už vstoupilo v platnost, uvedla ruská tisková agentura TASS.

Běloruský nejvyšší soud zakázal investigativní centrum registrované v Praze

Foto: Shutterstock

Opoziční server Zerkalo napsal, že investigativní středisko představuje tým nezávislých novinářů specializovaných na vyšetřování, analytiku a odhalování falešných zpráv. Loni centrum a televize Belsat podnikly společné vyšetřování ohledně korupce při dodávkách zdravotnické techniky za státní peníze, ve které podle novinářů figuroval Aleh (Oleg) Šved, bratr generálního prokurátora Andreje Šveda. A ten se mohl postarat o nedotknutelnost aktérů.

Na odhalení o několik týdnů později zareagoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, který varoval své spolupracovníky, že nepřátelé režimu „do každého z vás budou mlátit“, a prohlásil, že „Andreje Šveda už začali vláčet špínou“, napsal portál.

Nejvyšší soud podle generální prokuratury zjistil „extremistický charakter činnosti organizace zaměřené na vyvolávání sociální, politické a ideologické nenávisti, šíření úmyslně lživých zpráv o politickém, ekonomickém, sociálním, vojenském a mezinárodním postavení Běloruska“. Činnost centra byla zaměřena na „diskreditaci orgánů státní moci a řízení, jakož i na šíření extremistických materiálů“, dodal TASS.

Evropská unie, Spojené státy a jejich spojenci uvalili na generálního prokurátora Šveda v minulosti sankce.

Minsk (ČTK)

Hlavní stránka