lupa x
user

ČR s dalšími zeměmi předloží v OSN rezoluci ohledně lidských práv a technologií

ČR s dalšími zeměmi předloží v OSN rezoluci ohledně lidských práv a technologií

21.09.2023

Redakce

Česko společně s Jihoafrickou republikou, Maledivami, Mexikem a Nizozemskem předloží na zasedání Sociálního, kulturního a humanitárního výboru Valného shromáždění (VS) OSN rezoluci o podpoře a ochraně lidských práv v kontextu digitálních technologií. V dnešním projevu na akci Koalice pro svobodu internetu svolané předsednickými Spojenými státy v New Yorku to oznámil český ministr zahraničí Jan Lipavský. Cílem rezoluce je podle něj získat základní shodu v uplatňování lidských práv v souvislosti s moderními technologiemi, zabývá se také jejich dopadem například na právo na svobodu názoru a projevu, svobodu pokojného shromažďování nebo přístup k informacím.

ČR s dalšími zeměmi předloží v OSN rezoluci ohledně lidských práv a technologií

Foto: Shutterstock

Téma lidských práv v digitální sféře se podle Lipavského nachází vysoko na seznamu priorit české zahraniční politiky. Nové technologie podle šéfa diplomacie mohou významně přispět k rozvoji i ochraně a prosazování lidských práv, přinášejí ale také závažné a specifické výzvy. „Je proto nutné, abychom se spolu s probíhající digitalizací a rozvojem nových technologií zaměřili i na ochranu lidských práv v digitálním prostoru,“ míní.

Vlády, občanská společnost i soukromý sektor musí podle Lipavského chránit základní pilíře demokratické společnosti, tedy lidská práva a právní stát, a uplatňovat mezinárodní rámec lidských práv v režimech offline i on-line. Je proto podle něj nutné se zaměřit na to, aby digitální politika a rozvoj technologií fungovaly jako nástroje usnadňující prosazování práv a byly v souladu s rozvojovými politikami. „Digitalizace musí sloužit lidem, nikoli naopak,“ řekl.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea má česká diplomacie ambici být v OSN aktivnější. Kandiduje proto do Rady bezpečnosti OSN na období let 2032 a 2033. Česko bylo nestálým členem RB OSN v letech 1994 až 1995, v roce 2007 neuspělo v souboji s Chorvatskem. Také ve svých závazcích pro stávající členství v Radě OSN pro lidská práva Česko přislíbilo řešení digitálních výzev a prosazování přístupu zaměřeného na člověka a lidská práva.

„Aktivně se také zapojujeme do probíhajících jednání o nové regulaci umělé inteligence v EU. Kromě toho v rámci Rady Evropy připravujeme právně závazný nástroj zaměřený na dopad umělé inteligence na lidská práva,“ dodal Lipavský.

Akce se konala na okraj 78. Valného shromáždění OSN, kterého se Lipavský účastní v rámci delegace prezidenta Petra Pavla. Dnes také ministr podepsal Globální deklaraci k integritě informací on-line, v pondělí se účastnil jednání k Blízkovýchodnímu mírovému procesu a neformálního jednání ministrů zahraničí EU, před kterým se setkal se svými protějšky ze zemí Visegrádské skupiny.

V úterý absolvoval šéf české diplomacie řadu bilaterálních jednání, mimo jiné s generální tajemnicí Rady Evropy Marijou Pejčinovičovou Buričovou. Spolu s prezidentem Pavlem také Lipavský jednal s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

New York/Praha  (ČTK)

Hlavní stránka