lupa x
user

Volební výbor doporučil Sněmovně schválit výroční zprávy ČRo a ČTK

Volební výbor doporučil Sněmovně schválit výroční zprávy ČRo a ČTK

21.09.2023

Redakce

Volební výbor Poslanecké sněmovny dnes doporučil poslancům schválit výroční zprávy o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře za rok 2022. Zároveň schválil postup pro volby radních České televize a Českého rozhlasu. Vyplývá to z jednání výboru, které se uskutečnilo v prostorách nově zrekonstruovaného PressCentra ČTK. Český rozhlas loni hospodařil s příjmy a výdaji 2,257 miliardy korun, což je o zhruba 21,5 milionu Kč více, než předpokládal rozpočet. Hlavním zdrojem příjmů veřejnoprávního rozhlasu byl poplatek za rozhlasový přijímač ve výši 45 Kč měsíčně. Rozhlas loni ve dvou vlnách snížil počet pracovních míst o 60, a v průměru tak zaměstnával 1378 lidí. Průměrná mzda vzrostla o 494 Kč na 43.432 Kč.

Volební výbor doporučil Sněmovně schválit výroční zprávy ČRo a ČTK

Foto: Shutterstock

Česká tisková kancelář v minulém roce hospodařila se ziskem 2,6 milionu korun proti plánu 456.000 Kč a obratem 314 milionů. Příjmy agentury pochází z prodeje zpravodajství, pronájmů nemovitostí, reklamy a provozu akademie. ČTK loni vydala přes 202.500 zpravodajských materiálů. Agentura zaměstnávala 248 pracovníků s průměrným věkem 46 let. Osobní náklady rostly o devět procent, což bylo pod úrovní inflace.

Volební výbor rovněž schválil podrobnosti postupu při výběru kandidátů a volbě členů rady ČT a ČRo. U nominací kandidátů se lhůta pro jejich podání prodlužuje z 15 na 30 dnů. Nově se také rozšiřuje počet členů rady ČT z 15 na 18, z toho šest bude nově volit Senát. V současnosti je jedno z míst v radě neobsazené a v příštím roce končí mandát Zdeňkovi Mahdalovi a Vladimíru Karmazínovi. V radě ČRo zůstane devět míst jako dosud, ale tři bude nově rovněž volit Senát. Radní volené Sněmovnou a Senátem určí los.

Volební výbor po jednání v zrekonstruovaném PressCentru čeká prohlídka dalších částí budovy ČTK v Opletalově ulici. Poté se členové výboru přesunou do Národní knihovny, aby se seznámili se společným projektem digitalizace foto archivu národní agentury.

ČTK se digitalizací svých archivních fotografií systematicky zabývá od 90. let minulého století, kdy začaly být digitální technologie dostatečně kvalitní, aby digitalizace měla smysl. Zhruba od poloviny 90. let rovněž pořizuje nové fotografie výlučně digitální technikou. Ve Fotoarchivu ČTK je zhruba sedm miliónů snímků z produkce agentury (na analogových nosičích), z toho asi tři miliony jsou digitalizovány z původních fotografických nosičů. Drtivou většinu z nich zdigitalizovala ČTK na své náklady před rokem 2012. Více než 160.000 snímků pak zatím převedla do digitální podoby ve spolupráci s Národní knihovnou.

ČTK byla založena jako státní tisková agentura v roce 1918, letos tak slaví 105 let od svého založení. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

Praha  (ČTK)

Hlavní stránka