lupa x
user

Slovenský Směr-SD odmítl účast v předvolební diskusi nejsledovanější televize

Slovenský Směr-SD odmítl účast v předvolební diskusi nejsledovanější televize

26.09.2023

Redakce

Nejpopulárnější slovenská strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) před sobotními parlamentními volbami předem odmítla svou účast na dnešní diskusi lídrů politických stran v nejsledovanější televizi Markíza. Markízu strana v prohlášení obvinila z manipulování veřejného mínění a tendenčnosti. Předseda Směru-SD a expremiér Robert Fico odřekl také vystoupení v debatě nejposlouchanější rozhlasové stanice Rádio Expres, jehož moderátor to dnes sdělil ve vysílání. Markíza kvůli bojkotu Směru-SD už dříve formát předvolebních debat upravila. Večerní debaty se nezúčastnil ani Peter Pellegrini, předseda třetí nejoblíbenější strany Hlas-sociální demokracie, kterého nahradil místopředseda této strany Erik Tomáš.

Slovenský Směr-SD odmítl účast v předvolební diskusi nejsledovanější televize

Foto: Shutterstock

„Dokud se TV Markíza nevrátí k seriózní práci celostátního média, které má ze zákona objektivně, nestranně a nezaujatě informovat bez vlastních hodnotících úsudků, Směr-SD se nebude zúčastňovat politických diskusí TV Markíza,“ napsal Směr-SD v prohlášení, které dnes poskytl ČTK.

V debatě zástupců osmi politických stran, které mají největší šance dostat se do sněmovny, se proti členství Ukrajiny v NATO vyslovili zástupci Hlasu-SD, nacionalistické Slovenské národní strany a pravicově-populistické formace Republika; dříve se proti členství Kyjeva v Severoatlantické alianci vyslovil také Směr-SD. Alianční země se na červencovém summitu shodly, že Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi, zkrátí cestu ke vstupu, formálně ji ale do svých řad pozvou až ve chvíli, kdy budou splněny všechny stanovené podmínky.

V první části diskuse na Markíze se politici věnovali také nelichotivému stavu slovenského zdravotnictví a odpovídali na dotazy slovenských osobností.

Zástupce Hlasu-SD Tomáš zdůvodnil neúčast svého stranického šéfa v diskusi tím, že Markíza opakovaně měnila program relace.

Bojkot Markízy Směr-SD původně ohlásil už v létě a nyní ho opět potvrdil. Televize dříve uvedla, že moderátor vede diskusní relaci nestranně. Markíza letos na jaře za účasti šéfa Směru-SD v debatním pořadu odvysílala nahrávky s vyjádřeními Fica, ve kterých expremiér označoval slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou za americkou agentku. Předtím ovšem Fico tvrdil, že hlavu státu, se kterou je v dlouhodobém politickém sporu a která na něj dokonce podala žalobu na ochranu osobnosti, zmíněným přívlastkem nenazval.

Markíza původně plánovala závěrečnou televizní debatu s lídry čtyř nejoblíbenějších politických stran a hnutí na úterý. Minulý týden ale formát změnila a na dnešek ohlásila velkou debatu se zástupci devíti stran a hnutí, které mají šanci dostat se do sněmovny. Televize ke změně přistoupila minulý týden poté, co se Směr-SD podle ní rozhodl úterní diskusi bojkotovat a následně další dvě populární strany Progresivní Slovensko (PS) a Hlas-SD odmítly debatu s předsedou nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igorem Matovičem.

Fico se minulý týden zúčastnil předvolební debaty kromě jiného s předsedy Hlas-SD a PS v soukromé televizi Joj. Na středu, kdy volební kampaň skončí, naplánoval diskusi lídrů Směru-SD, PS a Hlasu-SD veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.

Bratislava  (zpravodaj ČTK)

Hlavní stránka