lupa x
user

TZ: Ukrajina zvedla zájem mladých o bezpečnostní témata. Do klání EuropaSecura se letos přihlásilo 1700 soutěžících

TZ: Ukrajina zvedla zájem mladých o bezpečnostní témata. Do klání EuropaSecura se letos přihlásilo 1700 soutěžících

07.06.2022 , Aktualizováno 06.06.2022

Redakce

V Chráněné krajinné oblasti se sešlo 42 nejlepších, kteří vzešli z úvodního on-line testu a poté úspěšně písemně vypracovali a následně obhájili bezpečnostní analýzu konfliktu v daném regionu.

TZ: Ukrajina zvedla zájem mladých o bezpečnostní témata. Do klání EuropaSecura se letos přihlásilo 1700 soutěžících

Nebývalý zájem organizátoři nepamatují: „EuropaSecura je již zavedenou soutěží s dobrým jménem u pedagogů a mladých lidí. Do soutěže se hlásí studenti, kteří mají velký přehled o současné bezpečnostní situaci ve světě, zajímají se o bezpečnostní výzvy pro ČR a v neposlední řadě i o činnost armády,“ zdůvodňuje Andrea Kyselá, koordinátorka projektu v EUROPEUM.

Rekordní číslo přes 1700 studentek a studentů středních škol z celé České republiky si organizátoři vysvětlují i současným děním ve světě: „Invaze na Ukrajinu opět otevřela téma bezpečnosti v Evropě a silně rezonuje i mezi skupinou mladých lidí. EuropaSecura je tak jedním z mála projektů, jak si rozšířit znalosti o mezinárodní a bezpečnostní politice, a hlavně na vlastní kůži poznat Armádu ČR,“ doplňuje Kyselá.

Finálový týden v Brdech bude pro soutěžící velmi intenzivní. Čeká je nejen jednání u diplomatického stolu, ale i řada venkovních aktivit. „Spojení s armádou při organizaci celostátního finále je nesmírně důležité. Vojáci studenty mj. učí pohybovat se v terénu, zvládat různé výzvy, které mohou potkat na neklidném území nejen diplomaty, ale i turisty. Současně jim poskytují přímou zkušenost s naší armádou a její činností,“ popsal za hlavní organizátor za Ministerstvo obrany Petr Toman.

Tři vítězná družstva čeká zajímavá odměna – studijní cesta do Bruselu – kde navštíví instituce Evropské unie a seznámí se s jejich fungováním.

Na soutěži se za armádu podílí Velitelství pozemních sil, 13. dělostřelecký pluk, 15. ženijní pluk, pyrotechnická služba Vojenské policie, Velitelství kybernetických sil a informačních operací a Velitelství teritoria.

http://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ukrajina-zvedla-zajem-mladych-o-bezpecnostni-temata–do-klani-europasecura-se-letos-prihlasilo-1700-soutezicich-236121

Hlavní stránka