lupa x
user

BBC musí zaplatit 30 000 liber odškodného za záměnu dvou žen ve vysílání

BBC musí zaplatit 30 000 liber odškodného za záměnu dvou žen ve vysílání

16.06.2022 , Aktualizováno 15.06.2022

Redakce

Britská veřejnoprávní stanice BBC musí za nactiutrhání zaplatit 30 000 liber (asi 860 000 korun) labouristické radní Lize Begumové, kterou v reportáži zaměnila za Apsanu Begumovou, jinou britskou političku bangladéšského původu, která v té době čelila obvinění z podvodu. O rozsudku dnes informoval web časopisu Press Gazette.

BBC musí zaplatit 30 000 liber odškodného za záměnu dvou žen ve vysílání

Chybné video doprovázelo reportáž 29. října 2020. Moderátor stanice BBC One tehdy uvedl reportáž slovy: „Chápu to správně, že poslankyně za Labouristickou stranu je podezřelá z podvodu s nemovitostmi?“

Reportér moderátorovi do studia odpověděl následovně: „Ano, tohle je Apsana Begumová, labouristická poslankyně… čelí třem obviněním (z podvodů)“, uvedl reportér, zatímco na videu doprovázejícím reportáž nebyla Apsana Begumová, nýbrž Liza Begumová hovořící na sněmu Labouristické strany v roce 2019.

Advokát Lizy Begumové Mark Henderson dnes před vrchním soudem uvedl, že jeho klientka si nepřála, aby si lidé mysleli, že ona je předmětem reportáže, i proto, že sama ve své politice prosazuje dostupnost bydlení. Apsanu Begumovou v červenci 2021 soudní porota zbavila obvinění z podvodu s nemovitostmi.

Henderson také řekl, že kauza je „dalším případem, kdy média špatně identifikují lidi jiné než bílé barvy kůže, což živí rasistická klišé“.

Liza Begumová deníku The Guardian řekla, že je „nepřípustné, aby média dělala takové chyby a podtrhovala zakořeněnou představu, že lidé (jiné než bílé) barvy pleti vypadají všichni stejně“.

Stanice BBC uznala, že radní Begumové způsobila újmu, a souhlasila s odvysíláním omluvy a vyplacením odškodného ve výši 30 000 liber.

Mluvčí BBC řekl, že na straně stanice se jednalo o „chybu během živého vysílání způsobenou špatným označením složky v archivu“, a dodal, že BBC „přijala vnitřní opatření, aby se podobným situacím v budoucnu vyhnula“.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka