lupa x
user

Praha začala hledat strom na vánoční trhy

Praha začala hledat strom na vánoční trhy

29.07.2022 , Aktualizováno 28.07.2022

Redakce

Letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí začnou 26. listopadu a potrvají do 6. ledna. Pořadatelé již nyní vyzývají veřejnost, aby jim zasílala své tipy na vánoční strom. „Vítěz se stane tradičně dominantou letošních Vánoc v Praze. Ten, kdo ho nabídne, nebo dá na něj tip, získá podle pravidel soutěže deset tisíc korun,“ uvedla Hana Tietze, mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí 2022.

Praha začala hledat strom na vánoční trhy

Vánoční strom pro letošní trhy by měl být ideálně smrk ztepilý. Měl by být pravidelně rozvětvený, s pravidelným kmenem a vysoký zhruba 23 až 25 metrů. Následně bude seříznutý na bezpečnou výšku 22 metrů. Může se nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství.

Strom musí být zdravý, což prověří i dendrologové z Mendelovy univerzity v Brně. Může se jednat i o takzvaně přerostlé stromy, které začínají být na veřejných prostranstvích nebezpečné svému okolí. Všechny stromy, které během předchozích osmi let zdobily Staroměstské náměstí, bylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet.

Loňský vánoční strom pocházel ze soukromého pozemku v obci Pěnčín v Libereckém kraji. Vzešel také ze soutěže Hledá se strom, kam zájemci zaslali zhruba třicítku tipů. Do výšky 22 metrů rostl 54 let.

Tip může zaslat kdokoli na e-mailovou adresu info@taiko.cz do konce září. Vhodného kandidáta vyberou 1. listopadu 2022 organizátoři trhů ve spolupráci se společností Technologie hlavního města Prahy. Městská společnost pak stejně jako v minulých letech zajistí pokácení, převoz a nazdobení vánočního stromu. Pokud se vše podaří podle plánu, strom by se měl rozsvítit za přítomnosti vedení hlavního města Prahy na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 26. listopadu 2022.

Hlavní stránka