lupa x
user

Praha podpořila sedmi miliony korun 16 inovativních projektů

Praha podpořila sedmi miliony korun 16 inovativních projektů

17.09.2022 , Aktualizováno 15.09.2022

Redakce

Pražský magistrát podpoří částkou sedm milionů korun 16 inovativních projektů výzkumných institucí, vysokých škol a firem. Informoval o tom mluvčí Prahy Vít Hofman. Záměry se zabývají například umělou inteligenci v dopravě, robotizací ve stavebnictví, 3D tiskem, řešením dlouhověkosti nebo se týkají vybudování centra pro vývoj a výrobu léčiv. Celkem město na program tzv. asistenčních voucherů vyhradilo 12 milionů korun, další projekty ještě hodnotí.

Praha podpořila sedmi miliony korun 16 inovativních projektů

Foto: Shutterstock 

„Peníze směřují na přípravu českých a mezinárodních projektů, které podpoří inovační prostředí v pražské ekonomice. Je to o to důležitější, že tato podpora přichází v době vysoké inflace v České republice a konfliktu na Ukrajině, který vyvolává výpadky v odběratelsko-dodavatelských řetězcích v EU,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ze zatím podpořených projektů podle Tomáše Lapáčka z Pražského inovačního institutu, který má program na starosti, čtyři připravují vysoké školy. „Další dva vytvořily vysokoškolské spin-offy a deset projektů patří malým a středním pražským podnikům,“ uvedl. Do programu podalo podle informací magistrátu přihlášku celkem 37 projektů, do hodnocení jich postoupilo 30 a sedm nesplnilo formální a věcná kritéria. „Zbývajících 14 projektů je v současné době ještě v procesu hodnocení,“ dodal Hofman.

Žadatelé mohou v programu získat od města až milion korun, většina voucherů se pohybuje mezi 500 000 a 600 000 Kč. Toto rozmezí překračuje třetina z nich. Město program z 85 procent financuje z evropských peněz, zbytek dává ze svého rozpočtu. V případě uskutečnění mohou mít podle magistrátu zatím podpořené projekty finální hodnotu až 8,4 miliardy korun.

Pražský inovační institut založilo formou zapsaného ústavu hlavní město v lednu 2020. Institut se zaměřuje mimo jiné na podporu rozvoje vzdělávání a podnikání v metropoli. Pořádá i jednání Pražské inovační rady a od letošního roku spravuje Podnikatelské a inovační centrum.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka