lupa x
user

Muzeum v Holešově zve na výstavu o dobrovolných archeolozích na Kroměřížsku

Muzeum v Holešově zve na výstavu o dobrovolných archeolozích na Kroměřížsku

11.10.2022 , Aktualizováno 10.10.2022

Redakce

Městské muzeum a galerie v Holešově na Kroměřížsku zve na novou výstavu o dobrovolných archeolozích na východním Kroměřížsku. Věnuje se historii amatérských archeologických spolků v regionu a jednotlivým osobnostem archeologie. Výstavu doplňují vybrané artefakty z holešovských sbírek, uvedla v dnešní tiskové zprávě Dana Podhajská z Městského kulturního střediska v Holešově.

Muzeum v Holešově zve na výstavu o dobrovolných archeolozích na Kroměřížsku

Foto: Shutterstock

Podle Renée Rudolfové z městského muzea tvoří archeologie nejrozsáhlejší část jeho sbírek. Proto jsme se rozhodli věnovat tématu celý podzim. Z našeho pohledu je nejzajímavější osobnost Bohumila Struhaly, bývalého ředitele našeho muzea, a venkovského amatérského archeologa Ignáce Tabarky z Rymic. Oba významně přispěli k rozsahu našich sbírek,“  uvedla Rudolfová.

Výstavu s kolegou Janem Machalou doplnila o sbírkové předměty, které našly další výrazné osobnosti z historie holešovského muzea, Jaroslav Doležel a Rudolf Janovský. Podle Rudolfové tak vzniklo pojítko s výstavou nazvanou 100 let muzejnictví v Holešově, na kterou výstava o dobrovolných archeolozích volně navazuje.

Panelovou výstavu o dobrovolných archeolozích si holešovští muzejníci zapůjčili z Muzea Kroměřížska. Na holešovském zámku bude otevřena do 27. listopadu. Zájemci si ji mohou prohlédnout v rámci vstupného do muzea, případně po zakoupení zvýhodněného kombinovaného vstupného na všechny podzimní zámecké výstavy.

Holešov (ČTK)

Hlavní stránka