lupa x
user

Nigerijská firma mění elektronický odpad na solární svítilny

Nigerijská firma mění elektronický odpad na solární svítilny

14.10.2022

Redakce

Nigerijská firma přišla na způsob, jak přeměnit elektronický odpad na solární svítilny. Cílem společnosti je získávat 70 procent materiálu z elektronického odpadu. Její výrobky budou mít nižší dopad na životní prostředí.

Nigerijská firma mění elektronický odpad na solární svítilny

Foto: Shutterstock 

Zakladatele společnosti Dozieho Igweila myšlenka napadla, když zjistil, že v zemi existuje poptávka po levných, na místě vyráběných elektronických výrobcích. V Nigérii pro ně ale scházely součástky. „V tu chvíli jsme si všimli, že pokud využijeme elektronický odpad, snížíme výrobní náklady i náklady na prodej, a to nás přivedlo tam, kde jsme dnes,“ řekl Igweilo.

Firma Quadloop recykluje lithiové baterie z vyhozených starých notebooků a vyrábí z nich solární lampy. Ty podle šéfa firmy používají malé podniky, aby mohly dál vyrábět a obsluhovat zákazníky, když nastane výpadek proudu.

Jednou z klientek Quadloopu je i Blessing Samuelová, která pracuje jako kadeřnice. Solární lampu používá v noci. „Od doby, co ji mám, mi dobře slouží, pomáhá mi, když není světlo. Používám ji ke své práci, zbavilo mě to stresu z nákupu paliva,“ řekla Samuelová.

Lagos, Nigérie (ČTK)

Hlavní stránka