lupa x
user

Ústav biologie obratlovců na Třebíčsku se připojí k Týdnu Akademie věd ČR

Ústav biologie obratlovců na Třebíčsku se připojí k Týdnu Akademie věd ČR

28.10.2022 , Aktualizováno 27.10.2022

Redakce

Pracoviště Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (ÚBO) ve Studenci na Třebíčsku se 5. listopadu připojí k Týdnu Akademie věd ČR programem pro veřejnost. Od 15:00 se lidé dozvědí víc o výzkumech, do kterých je pracoviště s unikátním chovem myší zapojené.

Ústav biologie obratlovců na Třebíčsku se připojí k Týdnu Akademie věd ČR

Foto: Shutterstock

Studenecké pracoviště se zabývá základním výzkumem nejčastěji na obratlovcích. „Ale záběr je široký, věnujeme se i jejich parazitům nebo mikrobiomu, už to není jen o samotných obratlovcích. Hodně děláme genetiku,“ řekla Rolečková.

V rámci aplikovaného výzkumu pracuje ústav na studiu chráněných druhů, studuje, zda mají dostatečnou genetickou variabilitu. „Rozsáhlý je také výzkum v Africe, nyní jsou kolegové v Ugandě, věnují se tam drobným zemním savcům, sledují, jak tam vznikaly druhy, jak se šířily,“ řekla Rolečková.

Specialitou pracoviště ve Studenci je výzkum na inbredních myších. Rodí se křížením mezi blízkými příbuznými. „Zvířata jsou pak víceméně klony, jsou geneticky uniformní, takže se na nich potom dají studovat různé věci bez vlivu jejich vlastní genetiky. Je to unikum i v rámci světa z hlediska velikosti chovů,“ řekla Rolečková.

Součástí listopadového programu bude obecná přednáška a prohlídka jednotlivých chovů, včetně chovu zebřiček nebo obojživelníků, na kterých se zkoumá globální změna klimatu. Lidé budou moci jít i do molekulárně-genetických laboratoří.

Akce navazuje na každoročně pořádaný den otevřených dveří nebo program, který se dřív konal v rámci Týdne vědy a techniky. „Od loňského roku už je to Týden Akademie věd, protože to pořádá sama, nicméně je to pořád ve stejném termínu,“ řekla Rolečková.

Brněnský ÚBO má tři pracoviště, vedle Brna a Studence jsou to také jihomoravské Valtice. Přesný program Týdne Akademie věd, který se uskuteční od 31. října do 6. listopadu, je dostupný na webu.

Studenec (ČTK)

Hlavní stránka