lupa x
user

Foxconn se stane největším akcionářem výrobce elektromobilů Lordstown

Foxconn se stane největším akcionářem výrobce elektromobilů Lordstown

09.11.2022

Redakce

Největší smluvní výrobce elektroniky na světě, tchajwanská společnost Foxconn, se dohodl na nákupu akcií amerického výrobce nákladních elektrických aut Lordstown Motors. Investuje zhruba 170 milionů USD (4,1 miliardy Kč), a stane se tak největším akcionářem Lordstownu s podílem více než 18 procent. Uvedla to agentura Reuters. Foxconn je mimo jiné hlavním výrobcem přístrojů iPhone.

Foxconn se stane největším akcionářem výrobce elektromobilů Lordstown

Foto: Shutterstock

Foxconn sází na to, že zopakuje dosavadní úspěch ve smluvní výrobě elektroniky také na rychle rostoucím trhu s elektromobily. V posledních letech zvýšil investice do elektromobilů a polovodičů a oznámil dohody s americkou firmou Fisker a s indickým konglomerátem Vedanta.

Podíl Foxconnu by po koupi akcií měl činit 18,3 procenta. Firma tak překoná podíl zakladatele Lordstownu Stephena Burnse, který vlastní 17,2 procenta akcií. Dohodu musí ještě schválit americký výbor pro zahraniční investice CFIUS, který přezkoumává zahraniční investice z hlediska možných rizik pro národní bezpečnost.

Lordstown výtěžek z prodeje akcií použije na financování vývoje nových elektromobilů ve spolupráci s Foxconnem.

Společnost Lordstown také oznámila, že ve třetím čtvrtletí prohloubila ztrátu na 154,4 milionu USD z loňských 95,8 milionu USD. Lordstown v tomto čtvrtletí plánuje dodat zákazníkům své první pick-upy Endurance, které vyrábí spolu s Foxconnem.

Tchaj-pej (ČTK)

Hlavní stránka