lupa x
user

Na vědeckém festivalu v Pardubicích soutěžili školáci se svými projekty

Na vědeckém festivalu v Pardubicích soutěžili školáci se svými projekty

18.03.2023 , Aktualizováno 17.03.2023

Redakce

Výzkumné projekty nad rámec školní výuky umožní dětem začít pracovat vědeckými postupy už na základních a středních školách. Lépe je pak připraví na univerzitní prostředí i na profesní život. Novinářům to dnes řekl Stanislav Medřický, organizátor Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, který se konal v pardubickém Ideonu.

Na vědeckém festivalu v Pardubicích soutěžili školáci se svými projekty

Foto: Shutterstock

„Moje životní zjištění je, že šikovné děti jsou všude. Už na základní škole se děti mohou díky projektům učit vědeckému řešení problémů. To se na školách běžně neučí. Děti také pak lépe objeví obory, kterým se chtějí věnovat,“ řekl Medřický, který je zároveň předsedou Asociace pro mládež, vědu a techniku.

Podle Medřického je na školách důležitý nadšený kantor, který dětem dělá mentora. Na festivalu jich potkává spousty, což ho těší. Učitelka dějepisu Martina Krsková ze Základní školy Svatopluka Čecha Choceň zase chválí děti, které k ní chodí na historický kroužek. Projekt každodenního života před 100 lety s větším zaměřením na školství připravovaly intenzivně, uvedla.

„Překvapuje mě, jak jsou do toho zapálení. Chtěli zpracovat webové stránky ke svému projektu, trochu jsem je odrazovala, že je to moc práce, za týden žáci sami přišli, že už je mají hotové,“ řekla učitelka.

Kateřina Krátká ze Základní školy v Lanškrouně má vědecké zázemí v rodině. Pro účast na festivalu zkoumala dvě lokality, zámecký park a hospodářský les na Orlickoústecku, a to podle zimního výskytu jedlých a nejedlých hub. Chtěla projektem přiblížit laikům mykologii, která je jednou z disciplín biologie.

„Jsem vášnivá bioložka, houby jsem si zvolila proto, že lidé si je obvykle pod biologii nezařadí. Připadá mi dobré, že festival pomáhá vytvářet generace mladých vědců, děti se mají příležitost dobře poznat,“ řekla třináctiletá žačka. Její otec i bratr se věnují biologii, vědkyní se dívka chce stát také.

Meziročně se počet soutěžních projektů zvýšil, loni jich bylo 70. Pořád se ale akce potýká s následky pandemie, dřív bylo víc projektů, přijíždělo i víc účastníků, bývaly jich i stovky, dodal Medřický. Letos se konal 15. ročník.

Festival a aktivity kolem něj, například zřizování robotických klubů na základních a středních školách, podporuje Pardubický kraj. Ročně mu poskytuje 700.000 korun. „Líbí se mi, že děti se musí naučit prezentovat své projekty, vystoupit s nimi před lidmi. Když uspějí a jedou do zahraničí, musí ovládat angličtinu,“ řekl vedoucí krajského odboru školství Martin Kiss.

S festivalem dlouhodobě spolupracuje i Univerzita Pardubice, půjčuje žákům a studentům své laboratoře, aby mohli pracovat na svých projektech. „Řada studentů pak od nás dostává příslib stipendia pro první ročník, když nastoupí na některou z našich fakult,“ řekl rektor Libor Čapek.

Pardubice (ČTK)

Hlavní stránka