lupa x
user

Německý antimonopolní úřad zkoumá vliv Microsoftu na hospodářskou soutěž

Německý antimonopolní úřad zkoumá vliv Microsoftu na hospodářskou soutěž

28.03.2023

Redakce

Německý antimonopolní úřad zkoumá vliv americké softwarové společnosti Microsoft na hospodářskou soutěž. Podle agentury Reuters může tento postup vést k vyšetřování obchodních praktik podniku a k zákazu těchto praktik v případě, že se prokáže poškozování hospodářské soutěže.

Německý antimonopolní úřad zkoumá vliv Microsoftu na hospodářskou soutěž

Foto: Shutterstock 

„Úřad dnes zahájil řízení proti Microsoftu, aby zjistil, zda má firma mimořádný význam pro hospodářskou soutěž napříč trhy,“ píše se v tiskové zprávě úřadu. „Takové zjištění by nám umožnilo praktiky ohrožující hospodářskou soutěž včas zachytit a zakázat,“ prohlásil prezident úřadu Andreas Mundt.

Microsoft má podle Mundta díky svým produktům Windows a Office dlouhodobě velmi silnou pozici v oblasti operačních systémů a kancelářského softwaru. Mundt rovněž poukázal na rostoucí význam cloudových služeb Microsoftu a úspěch komunikační platformy Teams. „Navíc Microsoft působí také v dalších oblastech, včetně videoher,“ dodal.

Společnost Microsoft v reakci na oznámení úřadu uvedla, že jako velká technologická firma si uvědomuje svou zvýšenou zodpovědnost za zdravé konkurenční prostředí. „Budeme konstruktivně spolupracovat s úřadem, který se snaží porozumět naší roli na digitálních trzích,“ dodal americký podnik.

Německý antimonopolní úřad předloni získal větší pravomoci k regulaci velkých digitálních podniků, u kterých zjistí mimořádný význam pro hospodářskou soutěž napříč trhy. Mezi takové podniky úřad již dříve zařadil americký internetový obchod Amazon, americkou společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, a rovněž americkou firmu Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp. Úřad zkoumá i pozici společnosti Apple.

Berlín (ČTK)

Hlavní stránka