lupa x
user

Přes 80 procent německých firem stále používá fax, tvrdí studie

Přes 80 procent německých firem stále používá fax, tvrdí studie

06.05.2023 , Aktualizováno 05.05.2023

Redakce

Ačkoliv digitalizace v posledních letech výrazně pokročila, v Německu řada firem stále spoléhá na komunikační nástroje z analogové doby. Podle studie sdružení Bitkom, o které informovala agentura DPA, přes 80 procent německých firem s nejméně 20 zaměstnanci stále používá fax. Jeho časté využívání však postupně klesá. Uživatelé na faxu oceňují vysokou míru trasování zaslaných dokumentů.

Přes 80 procent německých firem stále používá fax, tvrdí studie

Foto: Shutterstock

Podle výsledků studie na reprezentativním vzorku zhruba 500 firem 82 procent německých podniků použilo v loňském roce alespoň občas fax. Zhruba třetina firem pak uvedla, že fax používaly často nebo velmi často. Jejich podíl však postupně klesá. V roce 2018 používalo fax často či velmi často přes 60 procent firem.

Podle Nilse Britzeho ze sdružení Bitkom není zjištění studie zcela překvapivé. „Když se nějaký komunikační kanál prosadí, tak to nějakou chvíli trvá, než je zcela překonán – a to i v případech, že se mezitím objevily výrazně pohodlnější a bezpečnější prostředky komunikace,“ uvedl. Největším konkurentem faxů jsou ve firmách elektronická pošta či jiné komunikační kanály využívající síť internet.

Na tradičních faxech uživatelé oceňují, že přesně vědí, komu sdělení zasílají a zda ho adresát obdržel. Naopak v zabezpečení komunikace podle Britzeho jasně vedou internetové komunikační kanály, které používají šifrování. Šifrování však mohou používat i moderní „digitální faxy“, které používají pro komunikaci připojení k internetu, a nikoliv pevnou telefonní linku jako analogová zařízení.

Berlín (ČTK)

Hlavní stránka