lupa x
user

Středočeský kraj odstraňuje od silnic méně nelegálních poutačů než dříve

Středočeský kraj odstraňuje od silnic méně nelegálních poutačů než dříve

03.05.2023

Redakce

Středočeský kraj dal loni z blízkosti hlavních silničních tahů, které má ve vlastnictví, odstranit desítky nelegálních poutačů. Většinou šlo o opuštěné billboardy, ke kterým se nikdo nehlásil. Od roku 2017, kdy začal billboardy v tomto prostoru zakazovat zákon, jich bylo odstraněno kolem stovky. Hejtmanství do toho investovalo desítky tisíc až nižší stovky tisíc korun. Případů ubývá, ale přesto by snadnějšímu postupu pomohla změna zákona. Někteří majitelé například billboardy účelově na konci lhůty přesouvají o několik metrů dál na jiný pozemek, řekl na dotaz ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Středočeský kraj odstraňuje od silnic méně nelegálních poutačů než dříve

Foto: Shutterstock

Kraj jako majitele některých silnic první třídy na nelegální billboardy v ochranném pásmu silnic upozorní policie, případně je odhalí vlastní kontrolou. „Následně zasíláme výzvu k odstranění na vlastníka, pokud je znám, případně oznamuje veřejnou vyhláškou, a na majitele pozemku, na kterém je reklama umístěna a provozována,“ řekl ČTK radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS). Většinu podle něj vlastníci reklamy nebo pozemků ve lhůtě odstraní. „Drtivá většina nosičů reklamy vlastníka nemá anebo se k němu vlastník nehlásí,“ doplnil Bendl.

Kraj podle něj aktuálně řeší desítky případů ročně, méně než v minulosti. „Majitelé na výzvy v minulosti mnohdy nereagovali, proto jsme byli nuceni odstraňovat více. Aktuálně již provozovatelé nelegálních billboardů vědí, že když je na základě námi zaslané výzvy neodstraní, zajistíme odstranění a jejich likvidaci, tudíž o konstrukci přijdou a nemohou ji případně umístit jinam v souladu se zákonem,“ uvedl Šíma.

Podle Šímy by proces pomohla zjednodušit a urychlit změna zákona. „Někteří provozovatelé, kteří se k vlastnictví hlásí, po výzvě billboard odstraní poslední den lhůty a přesunou ho například o několik metrů dál na jiný pozemek,“ uvedl. Kraj je podle něj v takovém případě povinen vydat další výzvu a situace se může opakovat. Současná legislativa s podobným chováním nepočítá, kraj ale musí podle Šímy postupovat v zájmu ochrany bezpečnosti silničního provozu a veřejného zájmu.

Výše nákladů za odstranění a likvidaci podle informací kraje závisí zejména na velikosti, typu a kotvení. Většinou jde o konstrukce kotvené do země o velikosti zhruba pět krát 2,5 metru a větší. Součástí ceny je zajištění přístupu na pozemek, zakrytí, odstranění a likvidace. „Jedno odstranění vyjde na jednotky až desítky tisíc korun,“ uvedl Bendl.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od září 2017. Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Dnes by Sněmovna měla schvalovat novelu zákona, která má odstraňování billboardů usnadnit.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka