lupa x
user

Fakultní nemocnice Ostrava začala vysílat podcasty

Fakultní nemocnice Ostrava začala vysílat podcasty

08.09.2022 , Aktualizováno 06.09.2022

Redakce

Fakultní nemocnice Ostrava se bude veřejností kromě tradičních komunikačních kanálů a sociálních sítí nově prezentovat také prostřednictvím podcastů. Zájemci si je budou moci poslechnout na platformě Spotify nebo přes přímý proklik z webových stránek nemocnice. Novináře o tom informovala mluvčí zdravotnického zařízení Petra Petlachová.

Fakultní nemocnice Ostrava začala vysílat podcasty

Foto: Shutterstock

„Rádi bychom posluchačům moderní formou přiblížili zajímavosti ze života naší nemocnice, přinesli informace o léčebných postupech a také jim představili práci našich špičkových odborníků. Jako ‚startovací‘ jsme natočili podcast ke 110. výročí založení fakultní nemocnice, kde o její historii a o propojení s nejmladší lékařskou fakultou hovoří ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar,“ uvedla Petra Petlachová. Nové díly podcastů budou mít premiéru obvykle jednou za 14 dní.

Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším státním zdravotnickým zařízením v regionu, si letos připomíná 110. výročí od svého založení. Hlavní oslava je plánována na tuto sobotu v areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity, kde bude kromě hudebního programu připraven i doprovodný program, který nabídne například výstavu historických sanitek nebo chirurgických nástrojů. Do areálu fakulty se rovněž z jednoho z ostravských obchodních center přesune výstava, která přibližuje historii i současnost nemocnice. Na šesti oboustranných velkoformátových panelech se zájemci mohou seznámit nejen se základními historickými fakty, ale také s portréty lidí, kteří se o rozvoj nemocnice v uplynulých 110 letech výrazně zasloužili.

Předchůdcem dnešní Fakultní nemocnice Ostrava se stala epidemická nemocnice otevřená v srpnu 1912, která svým pacientům nabízela jen základní péči a na své náklady ji zřídily tehdy samostatné obce Vítkovice a Zábřeh nad Odrou. Nemocnice ve svých počátcích měla pouze 59 lůžek pro nakažlivé nemocné. Od roku 1965 se začíná budovat nový areál v Ostravě-Porubě, kde nemocnice sídlí v současnosti. Prvním funkčním zařízením v porubském areálu byla transfúzní stanice. V roce 1990 získalo zdravotnické zařízení statut fakultní nemocnice. O čtyři roky později byl v areálu otevřen lůžkový monoblok. V loňském roce nemocnice zaměstnávala přes 3 700 lidí a měla 1 191 lůžek akutní péče, z toho 229 lůžek JIP. Nemocnice loni hospitalizovala 41 294 lidí a provedla 694 604 ambulantních vyšetření.

Ostrava (ČTK)

Hlavní stránka